Головна Новини Зарплата від прокурора

Зарплата від прокурора

Майже півтора мільйона гривень заборгованих зарплат повернула прокуратура у воєнній сфері робітникам «Оріону» та «Променя».Заводи «Промінь» та «Оріон» – яскравий приклад стану економіки в Україні: ніби і потенціал є, але виробництво працює на межі фолу. Недарма Фонд держмайна вже втринадцяте(!) намагається продати «Оріон», та покупці не поспішають ставати у чергу. Тим часом уже традиційно обидва підприємства перебувають у десятці боржників регіону з боргів по зарплатах: гроші працівникам виплачуються хаотично і не повністю.

При цьому хоча місячний фонд оплати праці публічного акціонерного товариства «Тернопільський радіозавод «Оріон» становить 1 млн. 482 тис. грн., прибутки у декілька разів перевищують. Аналогічна ситуація на заводі Тернопільського державного науково-технічного підприємства «Промінь» (далі – ТД НТП «Промінь»).

Отже, розібратись у причинах виробничих «збоїв», зважаючи на профіль суб’єктів,  почали працівники Тернопільської прокуратури з нагляду за додержанням законів у військовій сфері. У ході перевірок було виявлено численні порушення вимог «Кодексу законів про працю України» (КЗПУ), законів «Про оплату праці», «Про відпустки», «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо повноти і своєчасності виплати заробітної плати, – зазначив Тернопільський прокурор з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Руслан Куляш. – Отож зарплати виплачують хаотично і не в повному обсязі».

Зважте: місячний фонд оплати праці товариства «Оріон» сягає 1 млн. 482 тис. грн., щомісячно на рахунок підприємства надходять у два-три рази більші суми, адміністрація допустила, що заборгованість із невиплати зарплат перевищила 2 млн. грн.

Місячний фонд оплати праці підприємства «Промінь» становить 243,5 тис. грн., і на рахунок заводу також регулярно надходять кошти. Тим не менше, внаслідок невчасної виплати заробітної плати утворилась заборгованість у розмірі 357,5 тис. грн., також не виплачено 1373 грн. індексації грошових доходів за червень-липень 2012 року.

Взагалі всі розрахунки з працівниками проводились невчасно.

«Скажімо, працівникам ПАТ «Оріон» – монтажникові Новосаду, комірнику Дирибалу, майстрові Манзюк, які ще у серпні поточного року перебували у відпустках, донедавна не виплатили заробітну плату, – підкреслив Руслан Михайлович. – Такі ж порушення законодавства виявлено і на підприємстві «Промінь». Хоча кошти на рахунках заводів надходять».

Загальна сума заборгованості по зарплатах на обох підприємствах становила майже 1 млн. 450 тис. грн.

«Більше того, через неналежне виконання своїх посадових обов’язків всупереч статті 7 Закону України «Про охорону праці» та п.4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою №442 Кабінету Міністрів від 01.08.1992, начальник відділу охорони праці та навколишнього середовища ТД НТП «Промінь» Я. Павлик своєчасно не провів чергову атестацію робочих місць машиніста насосних установок і кранівника», – підкреслив Р. Куляш.

Зважаючи на виявлені порушення, Тернопільська прокуратура внесла два подання та зобов’язала адміністрацію ПАТ «Оріон» та ТД НТП «Промінь» негайно усунути порушення, їхні причини та умови, що їм сприяють (у даний час заборгованість із виплати зарплати погашена на обох підприємствах повністю). Крім того, наразі вирішується питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності службових осіб цих підприємств.

Олена Густенко («Номер один»)