Головна Новини Віталій Цимбалюк: «Заступниця мера «зарубала» проекти рішень від «Тернополя Європейського»

Віталій Цимбалюк: «Заступниця мера «зарубала» проекти рішень від «Тернополя Європейського»

Голова громадської організації «Тернопіль Європейський» Віталій Цимбалюк ще влітку минулого року презентував громаді міста проекти рішень, які активісти підготували на сесію міської ради. Однак тільки зараз з’ясувалася доля цих документів.

Нарешті нам вдалося відшукати у шухлядах міської ради результати розгляду проектів, які ми зареєстрували ще наприкінці минулої каденції. До останнього вірили, що вони ще розглядаються комісіями і ось-ось будуть внесені в порядок денний. Однак, як з’ясувалося, одним розчерком пера заступниці мера Вікторії Остапчук на них одразу був поставлений «хрест», – повідомив Віталій Цимбалюк.

Ці проекти готувалися усім складом «Тернополя Європейського», до того ж активісти попередньо винесли їх на громадське обговорення і отримали повну підтримку.

Перший проект стосується надання місцевих пільг нашим воїнам АТО до моменту отримання ними статусу учасника бойових дій, який дає право на пільги вже з державного бюджету. Другий проект забороняв продаж алкоголю на зупинках громадського транспорту та поряд зі школами. А третім проектом заборонялося комунальним підприємствам передавати виділену їм землю в суборенду. Тобто – скасовувалася схема дерибану міської землі через сумнозвісні інвестиційні угоди, – розповідає Віталій Цимбалюк. – Вікторія Остапчук у своєму листі, який ми змогли віднайти тільки цими днями, повідомила, що питання про пільги «потребує збору необхідної інформації». І все! Однією цією фразою наших солдатів та їх родини поставили в один ряд з тими, хто протирає штани у тій же міській раді. Щодо землі, пані Остапчук стверджує, що її можна передати в суборенду лише за умови прийняття відповідного рішення міською радою, а тому даний проект недоцільний. Напевне, заступник мера забула, що я сам і деякі наші активісти були депутатами міськради попереднього скликання. І ми точно знаємо, що жодна інвестугода не проходила через сесійну залу! А от заборонити продаж алкоголю на зупинках та біля шкіл, за роз’ясненням пані Остапчук, міська рада… не має права! Тобто, заборонити продаж спиртного після 22-ї години депутати можуть, а продавати його на зупинках чи біля шкіл – ні!

Голова громадської організації стверджує, що після такого спротиву в активістів з’явилося потужне бажання переламати ситуацію і таки змусити чиновників прислухатися до них.

Більшість наших ініціатив для влади міста є «незручними», тому їх намагаються або взагалі «не чути», або знайти якісь аргументи для відхилення, – говорить голова організації. – Втім, новий склад депутатського корпусу вселяє надію, що наші пропозиції будуть підтримані і втілені в життя. Наприклад – про скорочення штату працівників міськради, близько третина яких незрозуміло чим там займається. Таким чином зекономили би пристойну суму бюджетних грошей. Або про ліквідацію, як непотрібної і затратної, муніципальної поліції, особливо коли в місті створено управління національної поліції зі всіма законними повноваженнями. Також ми пропонували дозволити надбудову третіх поверхів до дитячих садочків, щоби вирішити питання з переповненою чергою до них., запровадити звітування перед громадою за благодійні внески, які збираються по лікарнях міста; за витрачені кошти на пальне для службових авто чиновників, незрозуміло яку соціальну рекламу, квіти і сувеніри… Нагадую, в сумі це мільйони наших із вами гривень, які можна було би витратити значно раціональніше для тернополян. Активісти «Тернополя Європейського» – це частина громади міста, а отже влада змушена враховувати нашу думку, – переконаний Віталій Цимбалюк.