Головна Новини Херсонці молилися одночасно за душі жертв Голодомору та загиблих на Майдані

Херсонці молилися одночасно за душі жертв Голодомору та загиблих на Майдані

svichkaКожної четвертої суботи листопада херсонці разом з усією Україною вшановують пам’ять земляків, загиблих під час Голодомору 1932 – 1933 років. Цього разу день жалоби по загиблим від голодомору співпав з Днем революції Гідності.

На головній площі міста зібрались більше тисячі херсонців. Розпочалося віче із спільної молитви за душі померлих від штучного голоду та тих, хто загинув на Майдані. Херсонці молились, не стримуючи та не соромлячись сліз, адже нинішня офіційно не оголошена війна, яку веде Росія на нашій території, ще раз довела, що Україна завжди була ласим шматком в очах поневолювачів. І нині, як багато років тому, українці знову потерпають від сусідньої держави. На площі Свободи у Херсоні люди запалили лампадки, вшанували загиблих на Майдані та сході країни, і урочистою ходою пішли до пам’ятника жертвам Голодомору, де відбувся мітинг скорботи.
Сьогодні дуже складно назвати кількість жертв і точно відтворити страшну картину Голодомору на Херсонщині у 1932-1933 роках. Адже на той час Херсонської області як такої не існувало, а нинішня територія входила до складу одразу трьох – Одеської, Дніпропетровської та Миколаївської. Та наслідки однозначно були жахливими – голод супроводжувався масовими епідеміями, зафіксовані випадки людоїдства, багато тисяч померлих, більшість з яких діти. Аби нинішня молодь не забувала страшні уроки історії, в Херсонському державному обласному архіві відкрилася виставка-пам’ятка «Голодомор на Херсонщині». Експозиція дозволяє уявити тодішні жахливі реалії. Фото та численні документи є доказами того, як радянська влада цинічно та послідовно знищувала українське селянство як клас, аби викорінити у людей думки про свободу і незалежність. Та херсонці впевнені, що подібні злочини тоталітаризму у нашій країні ніколи не повторяться. Вічна пам’ять тим, кого забрала голодна смерть!
Оксана Жіляєва