Головна Новини Банда лісників вийшла з СІЗО за мільйон і взалася за старе?

Банда лісників вийшла з СІЗО за мільйон і взалася за старе?

mP-yk1dVFocНа прес-конфенції прокурор Тернопільської області Юрій Гулкевич розповів про організовану злочинну групу яка діяла в Кременецькому районі. ОЗГ діяла у змові керівництво лісництва та керівник фірми.

“Викрито також організовану групу з корумпованими зв’язками. На завершальній стадії перебуває досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно учасників організованої групи, які розікрали кошти на суму понад 800 тисяч гривень. До організованої групи входили службові особи одного із лісництва та керівник створеного ними підприємства.

Підозрювані судом були звільнені з під варти після внесення ними визначеної судом застави у загальній сумі майже 1 млн. гривень” – сказав Юрій Гулкевич.

Кульмінація подій, які сталися у Комарівці 26 грудня та має своє продовження у слідчих діях, розпочалися раніше, тому трішки хронології.
Є у районі організація «Кремліс». До неї перейшли всі «колгоспні» лісові масиви і до теперішнього часу її діяльність не піддавалася особливим сумнівам. Але…
Навесні цього року організація розпочинала рубку лісу в околицях Комарівки. Попередня рубка відбувалася два роки тому і тому у місцевих жителів виникло резонне питання: «А чому знову?» Коли дане питання отримало розголос, рубку згорнули.
Грудень. «Кремліс» повертається до своєї діяльності. Але громада негативно сприйняла дану дію. Першим результатом діяльності стала зустріч представників громади села із головою РДА, районної ради та «Кремлісу». Домовлено про нову зустріч на території села, на якій представники організації мали представити документи на право рубки лісу. Практичний результат – «Кремліс» перерахував на Комаровецьку с/р (та інші) податок на землю. Хоч щось, і то не за весь рік.
_KDziki95hUПід час зустрічі у Комарівці представники «Кремлісу» представили певні документи, які, у принципі, були піддані громадою сумнівам. Суть у тому, що організація має рішення сесії сільської ради про передачу лісових угідь, але не мають права власності на них. Але за участі голови районної ради А.Смаглюка було досягнуто угоди, що під час рубки лісу будуть представники громади, які проконтролюють даний процес.
Але… Буквально день-два і у лісі зявилися свіжі пеньки, причому рубка велася уночі, що взагалі заборонено правилами. Терпець людям увірвався. Громада зв’язалася із Правим сектором та Народною Радою. Перші відбули зразу ж на місце вирубки, яке і вдалося зафіксувати. Цікавіше сталося із радівцями: по дорозі зустрілися два трактори із лісом, які припаркувалися на території лісництва с.Підлісці. На місце було викликано наряд міліції, складено протоколи, хлопці відчергували до ранку і на даний час ведеться провадження стосовно походження даного лісоматеріалу.
Наряд правоохоронців у лісі довелося чекати довгенько. Причому т.в.о. Кременецького УМВС Козубський зігнорував фактично повідомлення до нього, заявивши, що наряд приїде «завтра». Лише звернення в інстанції вищого рівня «пригнало» правоохоронців на місце рубки. Варто зазначити що із лісом не думали довго що робити: банально везли на приватну пилораму у селі, а звідти вивозили готовий матеріал. Таким чином правоохоронці зафіксували факт наявності матеріалу і на пилорамі.
Кілька слів про наших посадовців. У телефоному режимі і представники громади, і радівці просили голову районної ради А.Смаглюка прибути на дане місце, що прискорило б розгляд ситуації. Він відмовлявся. І не приїхав. Як він зазначив, у телефоній розмові іх директором «Кремлісу» Рябоконем останній зазначив, що він не в курсі рубці: або брехав, або ж «пацан не в курсі» що робиться у нього на підпріємстві.
Таким чином:
1. По даних справах (рубка, пилорама та трактори із лісом) ведеться провадження. Як зазначили правоохоронці там «зальот конкретний». Але крапку поставить слідство.
2. Варто детально розглянути принципи роботи «Кремлісу». Склалося враження, що рубкою лісу вони взагалі не мають права займатися. Очевидно це також може виплисти у ході слідства.
Час покаже, але головне – ситуація показала, що громада все таки сила, і контроль за ситуацією необхідно тримати до кінця.