У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї зберігають давній посуд, який використовували на Святвечір. Про це розповіла завідувачка відділу Наталія Українець.
За її словами, ці експонати датовані початком ХХ століття.
У музейній колекції є макітра з Копичинців Гусятинського району, Суспільне
Музейниця демонструє макітру з Копичинців
“Гончар, який виготовив цю макітру, народився в 1896 році. Звати його Казимир Марушевський. Вона побутувала в їхньому господарстві. Гсподиня нею користувалася, напевно, в 20-30-х роках. У 1981 році ця макітра вже прийшла до нас в музей – її передала сама господиня Марія Марушевська”, – розповіла Наталія Українець.
Таким макогоном на Святвечір терли мак та товкли часник.
Суспільне Тернопіль
Таким макогоном терли мак і товкли часник
“Виготовив його майстер Куфлей Дмитро в 60-х роках ХХ століття на верстаті з цільного шматка ясеневої деревини. Родом майстер із села Гермаківка Борщівського району. У 2016 році його виріб передали до нашого музею. Передав його внук майстра – Кіменик Дмитро Андрійович”, – каже наукова співробітниця музею Леся Сута.
Серед експонатів – керамічна поливана миска.
За словами наукової співробітниці обласного краєзнавчого музею Оксани Гулик, потрапила вона у фонди музею у 1977 році.
“Передала її родина відомого тернопільського лікаря Мазура”.
Суспільне Тернопіль
Керамічна миска, яку передала родина лікаря Мазура
У музейній колекції є дерев’яна ложка.
“Вона має посередині невелику дірочку. Саме нею господині на Святвечір діставали вареники з великого баняка”, – розповіла завідувачка Наталія Українець.
Працівниці музею в “Селянській світлиці”
Експонують давній посуд, який використовували на святвечір, у відділі стародавньої історії в “Селянській світлиці”.
Читають також: Віталій Марків передав у музей дитячі малюнки, які висіли у його камері в італійській тюрмі (фото)