Головна Новини За сім місяців 28 кримінальних справ за фактом корупції

За сім місяців 28 кримінальних справ за фактом корупції

хабар

хабарНа виконання вимог Президента України та Генерального прокурора України щодо посилення протидії корупції у всіх сферах прокуратурою області вжито низку організаційно-практичних заходів до підвищення ефективності роботи на цьому напрямі. Результати – не забарились.

Зокрема, стан протидії злочинності та корупції обговорено на координаційній нараді та спільній колегії з УМВС України в області. Проведено перевірки у спеціально уповноважених органах, за наслідками яких 4 працівники притягнуті до дисциплінарної відповідальності, а також вжито ряд інших організаційно-практичних заходів.
Як наслідок, роботу правоохоронних органів щодо протидії корупції активізовано. Підтримується тенденція до посилення боротьби із хабарництвом. Із порушених з початку року 44 кримінальних справ про корупційні злочини, більша половина (28) про хабарництво.
Загалом, правоохоронними органами розслідувано і надіслано до суду 39 кримінальних справ про корупційні злочини, за якими до відповідальності притягнуто 43 особи. Більше половини (20) справ щодо одержання хабарів та неправомірної вигоди.
Основну увагу правоохоронців зосереджено на викриття корупції серед вищих категорій посадовців, вищих ланок органів державної влади й управління, контролюючих та правоохоронних органів, керівників навчальних закладів та установ охорони здоров’я.
Так, прокуратурою порушено кримінальну справу стосовно сільського голови, який за підписання договору оренди земельної ділянки для розробки кар’єру вимагав від приватного підприємця хабар в сумі 20 тис. доларів США. При одержанні частини коштів в сумі 10 тис. доларів США його затримали працівниками міліції. Слідство у справі триває, обвинувачений перебуває під вартою.
Направлена до суду справа щодо начальника одного із районних управлінь Держкомзему, який, намагаючись завуалювати отримання хабара, за попередньою змовою із посередником, вимагали та отримали від громадян хабар в сумі 21 тис. доларів США за сприяння у виділенні земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею понад 5 га. Обвинувачені – під вартою.
Постановлено судом вирок у справі стосовно першого заступника голови однієї із райдержадміністрацій, який, шляхом вимагання, одержав від приватних підприємців кошти в сумі 2,5 тис. доларів США як хабар за сприяння у наданні в оренду земельних ділянок загальною площею понад 10 га на території району для ведення садівництва. Винного позбавлено права займати керівні посади строком на 3 роки і рангу державного службовця. Посадовець звільнений із займаної посади.
Серед притягнутих до кримінальної відповідальності також 7 державних службовців, утому числі 2 службовці підрозділів обласної державної адміністрації, 2 заступники голів районних адміністрацій, 2 правоохоронці, серед яких заступник начальника одного із райвідділів міліції, 3 депутати місцевих рад, 2 інспектори органів цивільного захисту, керівні працівники контролюючих служб, 14 керівників органів місцевого самоврядування.
Загалом, по корупційних справах 4 особи були взяті під варту, справи щодо 3 із них уже скеровані до суду.
Зусилля правоохоронців зорієнтовано на викриття фактів корупції у соціально-важливих сферах.
Проведено роботу для забезпечення права громадян на доступність вищої освіти. Виявлено 4 факти хабарництва керівниками освітніх установ, із яких 3 розслідувано і справи направлені до суду.
Так, на лаві підсудних перебуває декан факультету Тернопільського ВУЗу, якого правоохоронцями викрито в одержанні хабара в сумі 1000 доларів США.
Приділена увага протидії корупції у закладах охорони здоров’я. Викрито голову міжрайонної медико-соціальної експертної комісії, який систематично одержував від громадян хабарі в сумах від 500 до 1000 грн. за сприяння у встановленні групи інвалідності.
Вживаються заходи з протидії корупції у приватному секторі. З початку року виявлено 2 факти комерційного підкупу керівників юридичних осіб приватного права, а також 2 факти зловживання повноваженнями посадовими особами приватних фірм, які корупційними діями привласнювали бюджетні кошти. Кримінальні справи щодо цих осіб направлені до суду.
Забезпечено якість досудового слідства. Як наслідок, жодної кримінальної справи не повернуто на додаткове розслідування, не допущено виправдувальних вироків, незаконних затримань і притягнень до кримінальної відповідальності.
На стадії досудового слідства забезпечено повернення понад 81% заподіяних збитків. Накладено арешт на майно обвинувачених на суму 630 тис. грн., пред’явлено позови до осіб, які їх вчинили, на суму понад 160 тис. грн.
Підвищено ефективність роботи щодо протидії адміністративно-караній корупції. Складено 58 протоколів про корупційні діяння, з яких більше третини прокурорами. До відповідальності притягнуто 55 осіб.
Серед притягнутих до адміністративної відповідальності за корупцію 7 державних службовців, у тому числі голова однієї із райдержадміністрацій, 5 працівників міліції, 3 працівники органів податкової служби, службовець кримінально-виконавчої системи, екологічні та податкові інспектори, лісники та посадовці органів ветеринарної медицини, а також ряд керівників органів місцевого самоврядування, посадовців юридичних осіб публічного права.
Факти адміністративної корупції виявлені у бюджетній (12), земельній (7) сферах, АПК (4), у сфері освіти (4), охорони довкілля (4).
Зафіксовано 3 факти, пов’язані із порушенням вимог щодо прозорості інформації (ст. 212-3 КУпАП) та отриманням неправомірної вигоди; 14 фактів порушення вимог фінансового контролю щодо осіб, які не подали декларації про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру за минулий рік.
На незаконні судові рішення про закриття адміністративних справ, внесено 5 протестів. Забезпечено відшкодування 90% збитків, заподіяних адміністративними корупційними правопорушеннями. Уже 20 посадовців звільнені із займаних посад.
З метою запобігання корупційним проявам, прокурорами також внесено 46 документів реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 37 осіб.