Головна Новини В школі на Чортківщині відмінили випускний

В школі на Чортківщині відмінили випускний

ДТПУ Пробіжній випускного не буде. Старшокласники віддали гроші, приготовлені на святкування, на лікування одиннадцятикласника Василя, якого минулої суботи дуже покалічив «Мерседес».

Біда сталася минулої суботи близько опівночі. Старшокласники дивилися у місцевому клубі «Євробачення» – там великий плазмовий телевізор. На час реклами діти вийшли надвір. Раптом у натовп шаленій швидкості влетів «Мерседес». Усі встигли відскочити, а 17-річний Василь, який стояв спиною до дороги, не встиг… Згодом директор місцевої школи Ігор Верля із сумом зауважить: видно, Васильків ангел-охоронець на мить втратив пильність…

«Мерседес» спинився, ударившись у припаркований «Москвич».

Незабаром в інтернеті напишуть: село мало не вчинило самосуд над винуватцем. Але це неправда, місцеві люди кажуть: усі були настільки нажахані аварією і станом Василька, що було не до водія. Викликали швидку, міліції і зателефонували у … «Правий сектор». Пробіжчани уже навчені – лише громадський контроль, залучення ЗМІ дають на надію на об’єктивне розслідування. Річ у тім, що у 2011 році у Пробіжній сталася аварія, у результаті якої двоє молодих чоловіків загинули, дружина одного з низ отримала важкі травми. Понад три роки тривало досудове і судове слідство, і лиш недавно потерпілі – батьки загиблих – віднайшли справедливість: нетверезого водія, який спричинив аварію, чортківчанина Багрія засудили до дев’яти років позбавлення волі. («Свобода» неодноразово писала про поневіряння потерпілих у коридорах правоохоронних та судових органів.)

У селі кажуть, що 42-річний Григорій – уродженець сусідніх Оришківців є кумом Багрія, і що теж був п’яний на момент аварії… Він – житель Копичинців, працює оператором на АЗС.

Василя з районної лікарні транспортували в обласну дитячу. Зараз він там і перебуває. Я зателефонувала до батька – Володимира Джупіни, аби дізнатися про стан юнака. Чоловік був небагатослівний – стан дитини стабільно важкий. У нього перелом черепа, забій головного мозку, переломи ключиці, стегна, інші ушкодження. Василько ще не приходив до тями, його годують через зонд. Батько згорьований, не хоче говорити про саму аварію – «Зрозумійте, мені головне, щоб дитина вижила».

Ігор Верля розповів, що Василько – дуже хороший хлопець: «І не тому так кажу, бо з ним сталася біда. Це безвідмовна людина – завжди готовий допомогти кожному. Вчився дуже добре, багато займався біологією, хімією, напевно, що планував вступати до медичного вузу чи на природничі науки. І учителі, і діти його дуже люблять. Зараз у школі гнітюча атмосфера. Старшокласники заявили, що не хочуть випускного, навіть простих урочистостей, а гроші, приготовлені на випускний, віддадуть на Василькове лікування. У неділю в церкві був молебен до Божої матері – прийшли усі старшокласники. Діти моляться за одужання свого товариша.»

У сім’ї Джупін нещастя за нещастям. Нещодавно мати перенесла онкологічну операцію, проходить хіміотерапію. Бабуся осліпла. Василько був помічником у всіх домашніх справах.

У цій страшній аварії потерпів ще один місцевий юнак, але, на щастя, це незначні травми, і його уже виписали з лікарні.
Про резонансну ДТП я запитала у прокурора Чортківського району Богдана Іжука. Кримінальне провадження відкрито за фактом скоєння ДТП за ч.1 ст.286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху). Зараз тривають експертизи. Чи справді водій був п’яний? Це, принаймні, стверджують очевидці, і, до речі, діти фільмували усі події після аварії на мобільні. Богдан Іжук розповів, що спочатку водій визнавав, що вживав алкоголь, та згодом від своїх слів відмовився, а також відмовився від проходження судово-медичного обстеження на стан алкогольного сп’яніння. Але в нього взяли забір крові, і вже сьогодні-завтра буде результат експертизи. Хоча, візуально, зауважує прокурор Чортківського району, водій виглядав нетверезим. Гальмівний шлях «Мерседеса» – 60 метрів, аце означає, що машина їхала з швидкістю щонайменше 100 кілометрів. Саме через велику швидкість водій скерував машину не на кільцеву дорогу, а навпростець – очевидно, що не вписався б. Автівку занесло на бордюр, звідти на дітей.

Чи обрано стосовно водія запобіжний захід? Ні, не обрано, бо, як пояснює, ч.1 ст.286 КК – неважкий злочин. Коли ж експерти встановлять ступінь тілесних ушкоджень, заподіяних Василеві, провадження перекваліфікують, і водієві оголосять про підозру.

Богдан Іжук запевнив, що резонансну ДТП буде розслідувано об’єктивно. Завтра до села виїде слідчий, буде опитувати очевидців. Працюють експерти-автотехніки.

Ольга КУШНЕРИК. Свобода