Головна Новини В Кременецькій академії працюють “мертві душі”?

В Кременецькій академії працюють “мертві душі”?

00000607_bУ Кременецькій обласній гуманітарно-педагогічній академії ім. Тараса Шевченка, яка ще донедавна мала назву інститут, знаходяться «мертві» трудові книжки. Таку гучну заяву під час круглого столу в Тернопільській ОДА зробив проректор з наукової роботи та міжнародного співробітництва Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка Богдан Буяк.

– Плануючи програму розвитку освіти і науки та соціально-економічного розвитку регіону, варто звернути увагу на ті виші, які фінансуються з обласного бюджету, оскільки має місце трішки викривлена ситуація. Далеко за прикладом не треба ходити – Кременецька академія. Тернопільський національний педагогічний університет, який є неостаннім у рейтингу педагогічних та гуманітарних вузів України, сьогодні не може претендувати на державне замовлення на 20-30 місць з тієї чи іншої спеціальності. У той же час дивимося на Кременецьку академію, і виявляється, вони мають більше за нас державне замовлення, при тому що вони фінансуються з обласного бюджету. Відповідно, якщо в районі говорять про економію за рахунок енергозбереження в мільйон гривень, то Кременець виносить з обласного бюджету не мільйон, а значно більше мільйонів. Тому на сьогодні потрібно створити незалежну комісію, адже є нарікання від студентів і працівників Кременецької академії на те, що там дуже багато працює «мертвих» трудових книжок. Вони отримують акредитацію через те, що привозять трудові книжки, – заявив проректор ТНПУ Богдан Буяк.

Директор департаменту освіти і науки Тернопільської ОДА Любомир Крупа у коментарі «Номер один» не зміг підтвердити чи спростувати подібну заяву.

– Я не можу зараз про це говорити. Подібні слова можна сказати про будь-який навчальний заклад, але вони мають доказову базу. Ми подібної перевірки не проводили, але після цих слів вона обов’язково відбудеться, – зазначив Любомир Крупа.

Натомість, як неофіційно розповіли нашим журналістам чиновники від освіти ТОДА, у педагогічному університеті є певні проблеми з набором студентів, на відміну від Кременецької академії, яка має близько 4000 студентів. За останні роки вона значно додала у статусі (26 жовтня змінила назву на «академія») і суттєво покращила матеріальну базу. Тому, найпевніше, слова проректора слід оцінювати лише зі сторони конкуренції між двома тернопільськими вузами педагогічного напрямку. Але як би там не було, за них потрібно відповідати…

Іван Білий, “Номер один