Головна Новини Прокурору Тернопільської області подарували валізу «діамантів»

Прокурору Тернопільської області подарували валізу «діамантів»

Написати заяву на звільнення запропонували прокурору Тернопільської області Олександру Мартинюку активісти різних громадських організацій. 28 березня представники ВО «Автомайдан», всеукраїнської мережі «Вільні люди» та «Демальянсу» організували у Тернополі акцію «Друг діамантових прокурорів». В її рамках від імені громадськості вони висловили недовіру обласному прокурору і подарували йому валізу з «діамантами».

20160328_0030

«Такі акції ми проводимо в областях де є наші осередки, і де підписалися 16 прокурорів під колективним доносом на Давіда Сакварелідзе, – розповів Ігор Василів, керівник ВО «Автомайдан» у Тернополі. – Хочемо показати підтримку команді Давіда Сакварелідзе. Те що вони писали у своєму листі до Генпрокурора просто смішно: «Керівники регіональних прокуратур занепокоєні ситуацією щодо спроб дискредитувати прокуратуру України». Тобто, в людей знаходять півмільйона доларів у кабінетах, наркотики, і молоді хлопці, які хочуть змін, які борються проти цього будуть звільнені, а люди роблять такий колективний донос. Теорія про те, що всі дурні збираються в купу працює: до Шокіна додалося 16 ідіотів плюс двоє із військової прокуратури. І прокурор Тернопільської області підписався під цим листом. Я просто шокований цим. ».

20160328_0023

Організатор акції прийшли під будівлю із символікою своїх організацій, а під вивіскою прокуратури причепили плакат з фотографією Олександра Мартинюка з підписом «Друг діамантових прокурорів». Через декілька хвилин після початку акції вони зайшли у середину приміщення, щоб зустрітися з прокурором області та дізнатися чому він поставив свій підпис під колективним листом до Генпрокурора.

20160328_0035

«Кожен прокурор повинен діяти виключно в рамках Конституції, закону України «Про прокуратуру» та Кодексу професійної етики, – зазначив Олександр Мартинюк. – У законі України «Про прокуратуру» чітко вказано, що працівникам прокуратури заборонено вчиняти будь-які дії щодо організації мітингів, тим більше приймати у них участь. Тому лист надісланий не в підтримку будь-кого із посадових осіб, чи як ви кажете «діамантових» прокурорів, які ніякого відношення до Тернопільщини не мають. Якби це вчинив будь-який прокурор регіональної прокуратури чи хтось із його підлеглих, то наступного дня був би звільнений за вчинення дисциплінарного проступку. Ми всі перед законом рівні і повинні відповідати всі однаково.».

Керівник ВО «Автомайдан» Ігор Василів також зазначив, що найближчим часом за участі інших громадських організацій вони планують провести масштабну акцію в столиці. Вони поїдуть до Віктора Шокіна та Петра Порошенка, адже саме президент призначав на посаду Генпрокурора. Учасники акції сподіваються, що найближчим часом Генпрокурора звільнять з посади. У нового Генпрокурора вони вимагатимуть звільнити з роботи тих регіональних прокурорів, які поставили свої підписи під листом до Віктора Шокіна, в тому числі і Олександра Мартинюка.