Головна Новини На Тернопільщині відновили дзвін годинника на ратуші

На Тернопільщині відновили дзвін годинника на ратуші

На Тернопільщині у Зборівській територіальній громаді відреставрували та запустити механізм дзвону баштового годинника. Дзвін знаходиться в ратуші і не працював понад 20 років.

Про це на сторінці у соцмережі повідомив міський голова Зборова Руслан Максимів, повідомляє Суспільне.

“По вулиці Б.Хмельницького, 24, розміщена ратуша, де знаходиться баштовий годинник. Раніше ратуша знаходилася в іншому місці, але була повністю зруйнована. На щастя механізм годинника, направляючі, циферблати були збережені. В кінці 80-х років була споруджена нова ратуша, в якій змонтували сам механізм баштового годинника. Систему механізму потрібно заводити кожні 32 години”, — напивав Руслан Максимів.

Ратуша у місті Зборів, дзвін, годинник

Ратуша. Руслан Максимів

Механізм дзвону вдалося відреставрувати та запустити. Його також потрібно заводити в ручну. На ньому можна виставити денний та нічний режим.

Ратуша у місті Зборів, дзвін, годинник

Механізм дзвону. Руслан Максимів

“Баштовий годинник виготовлений в 1931 році польським майстром Міхалом М’ясовичем, який був засновником і власником Першого національного заводу баштових годинників в Кросно, майстром годинників і підприємцем, багаторазовим лауреатом національних і міжнародних промислових виставок, в тому числі в 1908 році золотим медалістом Міжнародної промислової виставки в Парижі за баштовий годинник. Міхал М’ясович замовляв дзвони для своїх годинників у ливарному цеху дзвонів і металів Кароля Швабе в Білій та ливарному цеху дзвонів родини Фельчинських у Калуші”, — повідомив міський голова.