Головна Новини Контроль за діяльністю підприємств з боку ФДМУ

Контроль за діяльністю підприємств з боку ФДМУ

18.09.2012 в регіональному відділенні відбулося спільне засідання постійно діючої комісії з проведення фінансово-економічного аналізу господарської діяльності акціонерних товариств та тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

В роботі комісії взяли участь представники Державної податкової служби та Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області.

На  засіданні розглянуто питання рівня середньої заробітної плати,  стану своєчасної  виплати  зарплати, сплати податків та обов’язкових платежів до бюджету та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду у ПрАТ „Тернопільплемсервіс” (державна частка в статутному капіталі 25,00 %) та ПрАТ „Чортківське  племпідприємство ” (державна частка в статутному капіталі 25,00 %).

Аналізуючи рівень середньої заробітної плати  у цих господарських товариствах, комісіями відмічено, що він є значно нижчим від середньообласного показника та середнього показника в цілому по Україні.

Так, аналіз динаміки розміру середньомісячної заробітної плати у ПрАТ „Тернопільплемсервіс” за 8 місяців 2012 року показав, що її розмір складає лише 70 % до рівня середнього заробітку по області. Ще менш приваблива картина у ПрАТ „Чортківське племпідприємство”, тут розмір середньої заробітної плати за той же період склав лише 1220 гривень, що є майже вдвічі нижче від розміру середньої заробітної плати в цілому по області.

На засіданні комісій заслухано керівників даних товариств щодо причин такого низького рівня заробітної плати. Обидва керівника, основною причиною ситуації що склалася у племпідприємств назвали відсутність фінансування з боку бюджету. Селекційно-племінна справа в Україні є дотаційна, і незважаючи на наявність  державної програми розвитку тваринництва, протягом 2011-2012 років товариствам не виділялись бюджетні кошти.

Поряд з цим, позитивним у цих товариствах є те, що на протязі 2012 року не виникала заборгованість перед працівниками з оплати праці, по податках та платежах до бюджету, по єдиному внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування  перед Пенсійним фондом України.

   Комісія зобов’язала керівників цих товариств вжити дієвих заходів, спрямованих на  підвищення рівня середньої заробітної плати працівників підприємств у відповідності до темпів росту мінімальної заробітної плати.

Також на засіданні розглянуто питання про виконання показників фінансового плану ПАТ „ТРЗ „Оріон” за І півріччя 2012 року та стан  виплати заробітної плати, платежів до бюджету та  єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду у ПАТ „Тернопільський радіозавод „Оріон” (державна частка в статутному капіталі 96,13 %). По даному питанню було заслухано директора з питань економіки та управління ПАТ „ТРЗ „Оріон”, який зазначив, що підприємство не виконало показники фінансового плану в частині прибутку та в І півріччі 2012 року спрацювало збитково. На збитковість вплинули такі фактори: невиконання плану реалізації продукції, високі відсотки за кредити, збитки по торгівлі, збитки по утриманню соцсфери, витрати по підготовці виробництва (розробка і дослідження нових виробів), непродуктивні витрати (пільгові пенсії, благодійність, спонсорська допомога, штрафи, пені, неустойки).

У підприємства наявна заборгованість до Пенсійного фонду по пільгових пенсіях. Товариством  узгоджений з Управлінням Пенсійного фонду м. Тернополя графік розстрочки погашення до 01.01.2013 заборгованості в сумі 175,2 тис. грн. Станом на 01.09.2012 згідно цього графіку залишок боргу становить 75,0 тис. грн., решта суми – поточні нарахування. Керівництво зобов’язалось погасити до 01.10.2012 усі поточні нарахування.

Заборгованість по оплаті праці та платежах до бюджету відсутня.

Комісія зобов’язала правління ПАТ дотримуватись графіку погашення заборгованості по пільгових пенсіях, не допускати прострочення термінів сплати поточних  платежів, вжити дієвих заходів для безумовного виконання показників фінансового плану за 2012 рік та не допускати випадків виникнення заборгованостей по заробітній платі, по платежах до Пенсійного фонду, перед бюджетом.

 

Прес-служба Регіонального відділення

Фонду державного майна України

по Тернопільській області