Головна Новини Як поводити себе коли везуть Героя “На щиті”

Як поводити себе коли везуть Героя “На щиті”

На щиті Тернопіль

Чи не щодня Тернопільщина проводжає в останню земну доогу Героїв які віддали свої життя за Україну. З 2022 року в області працює волонтерський проект “На щиті”, який разом із родинами полеглих та ТЦК СП допомагає Героям востаннє повернутися додому.

Коли тіло воїна повертають до рідного дому, земляки зустрічають його живим коридором, із квітами та прапорами. Люди стають навколішки та моляться – це символ шани перед Героєм, який віддав за Україну своє життя. Коли їде траурна колона, це неможливо не помітити не лише через звукові сигнали – місто, містечко чи селище завмирає, зустрічаючи загиблого військового. Та інколи так стається, що перед траурною колоною переходять чи перебігають дорогу, водії не зупиняються тощо. Звісно, це скоріш виняток з правил, та трапляється.

Письменник Олег Герман, який підтримує проєкт “На Щиті”, розповів, як правильно поводитись, коли вулицею везуть Героя На Щиті, аби гідно вшанувати його подвиг.

“Від княжих часів та козацьких звитяг в Україні віддають найвищі почесті воїнам
полеглим за волю народу. З щитом йшли до бою, щитом постали супроти ворожої навали
і на щиті повертаються їх тіла до отчого дому.
ТОМУ ЗВЕРТАЄМОСЯ ДО КОЖНОГО:
1. Де б ви не були, коли почуєте сигнали траурного кортежу чи побачите його рух – ЗУПИНІТЬСЯ! Це остання земна дорога пошани Воїну-герою.
2. У час проїзду кортежу – НЕ ПЕРЕБІГАЙТЕ перед ним вулицю, ПРИПИНІТЬ розмови телефоном чи гучні бесіди з кимось.
3. В жодному разі НЕ ПРОДОВЖУЙТЕ автомобільний рух чи МАНЕВРИ.
4. Вийдіть з приміщення, автобуса чи легківки та СТВОРІТЬ ЖИВИЙ КОРИДОР ПОШАНИ разом з іншими людьми.
5. При наближенні траурного ескорту схиліть у скорботі голову чи станьте на коліна, перехрестіться чи прикладіть руку до серця. Тим засвідчите щирість вдячності воїну і віри у нашу незнищенність. Пам’ятайте! Це знак поваги людині, яка, ставши на захист Батьківщини, принесла у жертву своє життя заради кожного з нас”.