Головна Новини Вперше в Україні: 11-річний хлопчик з Тернопільщини і ще 4-ро людей отримали...

Вперше в Україні: 11-річний хлопчик з Тернопільщини і ще 4-ро людей отримали шанс на життя

У Львові вперше в історії української медицини виконали спліт-трансплантацію печінки. Донорський орган розділили на дві частини та пересадили хлопчику з Житомирщини, якому виповнився рік та три місяці, та 20-річному мешканцю Львівщини. Ще трьом людям здійснили пересадку серця та нирок. Завдяки рішенню батьків загиблого юнака п’ятеро людей отримали шанс на життя, повідомляє Суспільне

Як повідомили у пресслужбі Першого ТМО Львова, 15-річний хлопець загинув через ушкодження мозку. Батьки юнака дали дозвіл на те, аби органи сина пересадили тим людям, які потребують трансплантації.

“До нас поступив 15-річний хлопчик. Він мав вроджене захворювання нервової системи та гідроцефалію. Гуляв з друзями, раптово йому стало погано. Поступив спочатку до районної лікарні, де його стан стрімко погіршувався, а потім був переведений до нас. На жаль, в нього були ознаки пошкодження головного мозку. Після спроби врятувати мозок під час нейрохірургічного втручання ми зрозуміли, що у дитини є незворотні зміни, які свідчать про смерть мозку. Поговоривши з батьком, він дав згоду на трансплантацію органів”, — каже завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії дитячої лікарні Ярема Безніско.

Медики віддають шану 15-річному юнакові, який стане донором для п'ятьох людей

Медики віддають шану 15-річному юнакові, який стане донором для п’ятьох людей. Перше ТМО Львова

Спліт-трансплантацію печінки виконали спеціалісти Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.Шалімова у львівській лікарні. Донорський орган розділили на дві частини. Меншу пересадили Луці з Житомирщини, якому виповнився рік і три місяці. У малюка діагностували біліарну атрезію. Його печінка поступово відмирала, тож без операції йому залишалося жити лише кілька місяців.

“В нас єдиний вихід — це була трансплантація. Довелося чекати донора посмертного, паралельно з тим проводили стабільно лікування. Вранці нам зателефонували, ми спали тоді, було 8 ранку, і сказали, що з’явився донор. Ми летіли сюди”, — говорить мама хлопчика Єлизавета.

Лука з батьками

Лука з батьками. Перше ТМО Львова

Більшу частину пересадили 20-річному-мешканцю Винників.

Одночасно з тим львівські трансплантологи пересадили інші органи. Серце отримав 11-річний Влад з Тернопільщини. У шість місяців йому поставили діагноз — делятаційна кардіоміопатія. Хворобу спровокувало запалення легень. Через недугу серце дитини було збільшене втричі, ледве поміщалося у грудній клітці та могло зупинитися будь-якої миті.

“Емоції від трансплантації — це ніби і радість, але і пережиття велике. Моїй дитині й іншим дітям дали шанс на життя, ми щиро дякуємо батькам”, — каже мама Влада Світлана.

Владислав, якому пересадили серце, з мамою

Владислав, якому пересадили серце, з мамою. Перше ТМО Львова

Нирки отримали 12-річний Геннадій з Харкова та 18-річний Іван з Черкащини. Тепер вони зможуть жити повноцінним життям без гемодіалізу.

Лікарі здійснюють пересадку органів

Лікарі здійснюють пересадку органів. Перше ТМО Львова

Трансплантація органів пройшла успішно. Усього лікарям вдалося врятувати трьох дітей та двох дорослих. Через тиждень після трансплантації усі пацієнти почуваються добре.