Головна Новини Дует талановитих чортківців підкорює своїм музичним мистецтвом світ (Фото і Відео)

Дует талановитих чортківців підкорює своїм музичним мистецтвом світ (Фото і Відео)

У нашому місті є немало музичних гуртів та колективів, але на їхньому тлі виокремлюється один з них – «Double Blast», бо виконує доволі унікальні кавери на відомі світові хіти. Основою гурту є лауреат міжнародних конкурсів Юрій Радко (баян) та Лідія Бойків (бандура).

А все розпочалося у 2015 році, коли два молодих викладачі Чортківського гуманітарно-педагічного коледжу імені Олександра Барвінського – баяніст Юрій Радко та піаніст Роман Гуменюк вирішили створити гурт «Double Blast», пише Чортків Сіті

– Ще на початку створення проекту Double Blast я і Роман Гуменюк в один рік прийшли працювати в коледж і надихнулися гуртами Piano Guys і 2Cellos, – розповідає Юрій Радко. – Почали грати разом. Подумали, що дуету у складі баяна і фортепіано, який грає кавери хітів різноманітних і так далі, ще немає (бо академічні такі дуети давно вже існують) і можна створити щось схоже, своє. Так все і почалося. А при записі новорічного відео вирішили залучити бандуристку Лідію Бойків, адже український інструмент мав залучити до перегляду відео більше українців. Коли Роман Гуменюк виїхав у Польщу, то залишилися я і бандуристка. Вирішили не зупинятися і рухатися далі. Так ми почали працювати разом з Лідою…», – розповідає Юрій Радко.

Додатково до гурту залучаються також інші учасники (вокалістки) для створення різноманітних відеокліпів. Це – студенти Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Олександра Барвінського. Бувають моменти, що працюємо на концертах дуетом та інколи з піанітскою. Але основа колективу все ж дует.


Фото з особистого архіву Юрія Радка


Фото з особистого архіву Юрія Радка

Із самого початку заснування Double Blast був вибраний стильовий напрямок, а саме – кавери на відомі хіти зарубіжних поп та рок-гуртів. А також класичні композиції, поєднані з поп і рок-піснями та саундтреками з кінофільмів у власній обробці. Колектив тісно співпрацює з талановитими вокалістами та інструменталістами, створюючи неповторні музичні композиції. YouTube-канал гурту активно розвивається, заворожуючи слухача-глядача українськими краєвидами природи.

Першим відео, яке набуло великої популярності в мережі, є «Щедрик» Миколи Леонтовича.Юрій Радко здійснив власне аранжування твору, поєднавши його з відомою  компрозицією Антоніо Вівальді, скрипковим концертом фа-мінор «Зима». Звучання баяна і фортепіано у супроводі симфонічного оркестру надає композиції своєрідний колорит.

Новаторством гурту є використання скрипкового смичка під час гри на бандурі, що відеброжено у кавері українського хіта «Плакала» гурту «KAZKA».

За весь період існування гурт є учасником різноманітних фестивалів. Останнім часом він активно концертує в Україні.

 Фото з особистого архіву Юрія Радка

Юрій Радко перебуває у постійних пошуках різноманітних прийомів звуковидобування на баяні, бандурі та фортепіано. На даний час розпочинає писати свою музику. Одним з перших його авторських творів є композиція «Між небом і землею». На початку він назвав її на англійській мові. Назва була такою, бо музика ніби народилася з повітря. Вже коли твір написав повністю, потрібно було створити придумати хорошу українську назву.

Самостійно здійснює звукозапис творів, створює їх аранжування, робить самостійно всі технічні музичні моменти. І також здійснює монтаж усіх відео проекту Double Blast.

– Це перетворилося у хобі, яке приносить задоволення. Поки буду творити в стилі музичного мінімалізму або неокласики (це зараз є популярним напрямком). У всіх своїх аранжуваннях намагаюсь поєднувати класику, рок, фольклор та попмузику. Це дозволяє залучати до кращих зразків класичної музики багато молоді. Адже цікава подача музичного матеріалу створює резонанс у молодого покоління, – резюмує Юрій.

 Фото з особистого архіву Юрія Радка

Життєпис засновника гурту і водночас учасника 29-річного Юрія Радка уже всім відомий, а ось бандуристки Лідії Бойків ще ні.

Лідія народилася 15 січня 2000 року в селі Зубрець Бучацького району. Закінчила Чортківський гуманітарно-педагогічний коледж імені Олександра Барвінського з відзнакою, нині є студенткою Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

13 листопада відомий американський скрипаль українського походження Костянтин Лукинюк зіграє благодійний концерт у костелі Матері Божої Святого Розарія та Святого Станіслава у Чорткові, на якому також буде присутній вищезгаданий гурт, а Юрій Радко презентуватиме свою нову авторську композицію та ряд інших у складі інструментального ансамблю (фортепіано – Мірта Кікис, перкусія – Сергій Хорощак, контрабас – Федір Щур).

 Фото Чортківської міської ради

Сподіваємося, що дует талановитих чортківців буде мати прихильників не тільки на рідній землі, а  й за межами України, бо вони того таки варті, щоб їх творчість почув увесь світ.