Головна Суспільство Що потрібно знати про автомобільний акумулятор

Що потрібно знати про автомобільний акумулятор

Цікаво, який тип автомобільного акумулятора у вашому автомобілі? Якщо настав час для заміни акумулятора або якщо ви думаєте оновити акумулятор до іншого типу, переконайтеся, що ви вибрали правильну модель для свого автомобіля. Можливо, вам потрібно купити запчастини, а можливо достатньо докупити зарядний пристрій для акумулятора, який у вас вже є.

Де мій акумулятор?

Ідентифікувати свій акумулятор означає подивитися на нього, але де він? Раніше на це запитання було легко відповісти, оскільки більшість автомобільних акумуляторів монтувалися під капотом біля передньої частини моторного відсіку. Але проблема простору сучасних транспортних засобів призвела до різноманітних цікавих місць встановлення акумуляторів. Під капотом все ще часто зустрічається, але іноді його також можна знайти в багажнику або під сидінням автомобіля в салоні. Більш творчі рішення можуть вимагати зняття панелі крила або навіть переднього бампера.

Транспортні засоби з системами економії палива «старт-стоп» також можуть мати меншу допоміжну батарею, яка забезпечує живлення, коли двигун вимкнено. Проста відповідь: зверніться до посібника користувача, щоб дізнатися точне розташування батареї, щоб ви могли це побачити самі.

Типи автомобільних акумуляторів

На ринку є автомобільні акумулятори кількох типів, і більшість з них належать до наступних категорій:

Свинцево-кислотна волога батерея

Свинцево-кислотні акумулятори є найстарішим типом автомобільних акумуляторів і, як наслідок, найпоширенішим. Ці батареї десятиліттями були робочою конячкою автомобільної промисловості. Конструкція досить проста з корпусом, який містить низку свинцевих пластин, залитих кислотним розчином для створення електрики. Більшість цих акумуляторів класифікуються як батареї з мокрим елементом, і більшість з них легко впізнати за кришками у верхній частині. Ці кришки дозволяють час від часу відкривати їх і доливати дистильованою водою протягом усього терміну служби. У деяких випадках можна зняти всю верхню частину батареї. Ці типи автомобільних акумуляторів також майже завжди позначаються як такі (або як блоки з вологими елементами), що полегшує їх виявлення, але навіть герметичні, необслуговувані акумулятори будуть трохи плескатися, коли їх струшують, якщо ви не можете знайти етикетка. Їх потрібно тримати у вертикальному положенні, щоб уникнути розливання рідкої кислоти всередині.

Свинцево-кислотний гелевий або сухий акумулятор

Сучасні свинцево-кислотні батареї все частіше не потребують обслуговування, а деякі більше не використовують залиті рідкою кислотою установки для генерування електроенергії. Відомі як батареї з сухими елементами, вони містять електроліт у формі гелю та повністю герметичні, тому не потребують вентиляції газів, як батарея з вологими елементами. Вони можуть виглядати схожими на блоки з мокрою камерою, але відрізняються плоскою верхньою частиною та повною відсутністю заливних отворів або ковпачків. На додаток до маркування, простий спосіб відрізнити ці два типи свинцево-кислотних акумуляторів – струсити їх. Вологий елемент продовжуватиме рухатися всередині протягом короткого часу після того, як ви припините струшувати, тоді як гелевий акумулятор цього не робитиме.

AGM

Подібно до гелевих акумуляторів, акумулятори з абсорбованим скломатом або AGM є свинцево-кислотними сухими автомобільними акумуляторами, які повністю герметичні та не потребують доливання чи будь-якого іншого обслуговування. Замість води чи гелю в батареях AGM використовується тонка мережа скляних волокон, які створюють сітку всередині батареї. Акумулятори AGM особливо популярні серед ентузіастів гонок і бездоріжжя завдяки дизайну, що захищає від проливання води та типово віброзахищеній конструкції. Як і у випадку з гелевим акумулятором, струшування батареї не призведе до додаткових рухів після зупинки, але, окрім маркування, важко відрізнити AGM від гелевого акумулятора.

Літій-іонні акумулятори використовуються зазвичай у гібридних або електро-мобілях, але це вже інша історія, адже їх без сторонньої допомоги ніхто підбирати та міняти не буде, це вже справа професіоналів.