Головна Суспільство Пристрій та характеристики автомобільних ваг

Пристрій та характеристики автомобільних ваг

Вага є ключовою характеристикою, яка регулює практично всі промислові, економічні та комерційні процеси. Майже кожен бізнес використовує правильний тип вагового обладнання. Сучасне технологічне поле надає підприємствам широкий спектр пристроїв для автоматизації, прискорення та полегшення різних етапів роботи. Те саме, що вимір ваги. При транспортуванні вантажів немає потреби у багатьох клопітних операціях зважування. Цю функцію виконують автомобільні ваги. Ми присвячуємо цю статтю цього типу пристроїв. Тут ми обговоримо, як працюють ваги, які типи таких пристроїв представлені на ринку, чим вони відрізняються і як їх встановити.

До речі, якщо у вас виникнуть труднощі з вибором необхідного вагового обладнання, звертайтесь до менеджера інтернет-магазину Сфера Вагів. Контактні телефони наведені на сайті. Наші фахівці проведуть вас за асортиментом товарів, представлених на сайті, та допоможуть підібрати автоматичні ваги, необхідні для вирішення конкретного завдання. Нагадуємо, що в «Сфера Вагів» ви знайдете широкий асортимент ваги для вантажів до 80 тонн.

Що таке автомобільні ваги і для чого вони потрібні?

Автомобільні ваги необхідні для точного розрахунку ваги вантажів, що перевозяться автомобільним транспортом. Вони широко використовуються:

  • у промисловій сфері;
  • у торгових та виробничих складах;
  • в логістичній сфері;
  • у торговій зоні;
  • у сільському господарстві;
  • у національних контрольно-пропускних пунктах тощо.

На ринку представлено безліч видів обладнання для зважування транспортних засобів різного ступеня складності та оснащення: від простих індикаторів ваги до складних пристроїв, оснащених операційною системою та інтегрованих в облікову програму на ПК.

При цьому всі типи автомобільної ваги мають загальний принцип роботи: тензометричні датчики вмонтовані в корпус ваг. Вони фіксують деформацію, що утворилася під дією прикладеного навантаження, перетворять її на електричний сигнал і передають на індикатор.

Автомобільні ваги відрізняються тим, що:

  • Максимальна межа зважування;
  • Розмір платформи;
  • Залежно від способу встановлення.

Тому конструкція автомобільних ваг інша, але основні конструктивні елементи збережені.

Конструкція автомобільних ваг

Таким чином, електронні автомобільні ваги включають:

  1. Блок прийому корисного навантаження (GPU) або платформа для прийому вантажу. У свою чергу він складається з двох з половиною платформ.
  2. Поперечних балок. Вони необхідні для стикування секцій платформи та напівплатформ один з одним. По суті це конструктивний елемент, що поєднує елементи платформи в єдину композицію. Датчики деформації, що відповідають за вимірювання ваги, встановлені безпосередньо під балками.
  3. Установча рама. Застосовується для безфундаментного монтажу автомобільної ваги на дорожніх плитах з метою їх закріплення. Згодом у цій статті ми обговоримо, як встановити автоматичні ваги.
  4. Пандус. Необхідний для того, щоб автомобіль дістався платформи для зважування.

Комплектація автомобільних ваг та пристрої можуть відрізнятися залежно від типу установки.

Максимальна межа зважування

Характеристика автомобільних ваг неповний робочий день, і існують стандарти, що визначають їх вибір.

Однією з основних характеристик ваг будь-якого типу є максимальний поріг зважування.

Ці показники визначаються національними технічними умовами ДСТУ EN 45501:2007 «Додаткові неавтоматичні звувальні». Відповідно до цих стандартів максимальний поріг зважування, тобто. максимальне навантаження на ваги становить від 10 до 100 тонн. Ви повинні точно визначити, яку вагу ви повинні використовувати. Тому виробники автомобільних ваг попереджають, що перевищення допустимих норм призведе до пошкодження платформи та тензодатчиків.

Для більшості вантажних автомобілів, які використовуються сьогодні, буде достатньо ваги з межею зважування до 60-80 тонн.

Розмір платформи Наступна важлива характеристика – розмір платформи.

Очевидно, що розмір, який вам потрібен, залежить від параметрів автомобіля, що зважується. Це також має деякі критерії:

  • Стандартна ширина всіх великовантажних автомобілів (крім кар’єрних) становить 3 метри.
  • Платформа повинна бути на 1-2 метри довшою за найбільший автомобіль, вага якого буде вимірюватися приладом.
  • Стандартна довжина вантажівок ЗІЛ, ГАЗ 6-8 метрів;
  • Для автомобілів з причепами та напівпріцепами – 18-20 метрів.

Типи автомобільних ваг: способи встановлення

Вище ми дали базовий опис загального принципу роботи автомобільних ваг. Настав час розглянути кожен тип устаткування зважування вантажних автомобілів. Вони відрізняються за типом несучої здатності, способом встановлення та призначенням.

Однак перед детальним розглядом рекомендуємо дізнатися більше про встановлення автоматичних ваг.

Автомобільні ваги встановлюються в:

  • Спеціально зводять міцний фундамент. Найдорожчий спосіб, коли потрібне зважування великогабаритних автомобілів у місцях з інтенсивним рухом;
  • Дорожні плити – менш надійний, але менш витратний спосіб укладання, що підходить для місць з малою прохідністю;
  • Платформа, покрита щебенем та піском, підходить для майданчиків та малотоннажних ваг.

Про ці та інші види автомобільних ваг — далі у цій статті.

Різновиди автоваг типу вантажоприймального пристрою

  1. Для зважування вантажних автомобілів для повної перевірки на вантажоприймальному обладнанні потрібні стаціонарні платформні ваги. Установка на поверхні підлоги (асфальт і т.д.) на складах, заводах, шахтах тощо. Вони найдорожчі та технічно складні. встановлюється на фундамент. Відслідковуйте фіксовані моделі. Це сучасний аналог платформних автоматичних ваг. Для зменшення ваги платформи в їхню конструкцію було введено кілька вузькоколійних
  2. Колейні стаціонарні моделі. Це високоточні сорти та дуже надійні, але вимагають будівництва фундаменту або встановлення дорожніх плит.
  3. Малотоннажні. Побудований на плитах чи насипах. Підходить для ЗІЛ, КАМАЗ, ГАЗель та інших малотоннажних вантажівок та самоскидів.
  4. Поосні автоваги фіксують вагу великовантажу поетапно, коли кожна вісь досягає вантажоприймального пристрою. Використовується для контролю осьових навантажень. Встановлюється на фундамент, підходить для вимірювання транспортних засобів будь-якої довжини.
  5. Підкладні автомобільні ваги — це «портативне», легко переміщуване обладнання, що не вимагає серйозної підготовки до встановлення. Вони мають нижчий клас точності, ніж попередні моделі, але підходять для ситуацій, коли не можна встановити інші типи автоматичних ваг.

Якщо ви вже знаєте, що таке автомобільні ваги, та визначилися з видом необхідного вам обладнання, обов’язково ознайомтеся з каталогом інтернет-магазину УкрВаги! Ми пропонуємо різні типи вагового обладнання відомих брендів із мінімальною проміжною націнкою. Подробиці доставки та оплати дивіться у картці товару та відповідному розділі сайту. Ми з нетерпінням чекаємо на спільну роботу!