Головна Суспільство Особливості вантажних автомобільних перевезень

Особливості вантажних автомобільних перевезень

Доставка автомобільним транспортом вважається найпоширенішим та найпопулярнішим варіантом вантажоперевезень. Понад 80% усіх вантажів транспортують автомобілями. Автомобільний транспорт дозволяє доставити вантаж точно за адресою, тому без нього не обходиться жодне мультимодальне перевезення. Знаючи особливості організації автомобільних перевезень вантажів, можна швидко і вигідно оформити доставку товарів усередині країни або навіть на інший континент.

Нюанси здійснення автоперевезень

Вантажні перевезення – це складний процес, що потребує вирішення цілого комплексу питань: від оформлення документації до відстеження переміщень товару. Врахувати всі ризики та скласти оптимальний маршрут можуть лише досвідчені транспортно-логістичні компанії. Так як транспортування здійснюється територією певної держави, важливо враховувати правовий статус країни, розбиратися в тонкощах митного оформлення та знати особливості регулювання транспортного руху у конкретному регіоні.

Підбір транспортного засобу

Кожна держава висуває особливі вимоги до характеристик вантажних автомобілів. Крім того, існують міжнародні угоди, розроблені ООН та Євросоюзом, які регламентують габарити, масу та екологічний вплив на навколишнє середовище.

Ці правила мають рекомендаційний характер, тому в кожній країні встановлюються власні допустимі параметри ТЗ в залежності від стану доріг та особливостей транспортного руху.

Складання маршруту

Вибір шляху слідування потребує великого досвіду та знань у сфері логістики https://ukraine.raben-group.com/vantazhni-perevezennja-lviv. При складанні маршруту необхідно враховувати тип вантажу та автомобіля, особливості транспортування, якість дорожнього покриття, державні регламенти, загальну обстановку шляхом пересування.

Додатково логісти прораховують можливі ризики: зміни погоди, аварійні ситуації, порушення правил дорожнього руху тощо. Щоб уникнути затримок складаються альтернативні варіанти руху, а також ведеться постійне відстеження переміщення вантажу для оперативного внесення коригувань. Для захисту вантажу від псування чи втрати обов’язково оформляється страховий поліс.

Переваги та недоліки автомобільних вантажоперевезень

Головна особливість організації автомобільних перевезень вантажів – можливість доставки продукції від дверей до дверей. Літаки, потяги та судна доставляють продукцію лише до портів та вокзалів. Щоб забрати товари зі складу перед навантаженням та відвезти на зберігання після транспортування, потрібен вантажний автомобіль. Вантажівки беруть участь у всіх видах перевезень. Саме тому частка автотранспорту у загальній кількості вантажоперевезень така велика.

До плюсів автомобільного транспорту також належать мобільність та маневреність. Це дає перевагу швидкості доставки, особливо у випадку форс-мажору. Вантажівка не обмежена залізничними шляхами, тому логісти можуть скласти безліч варіантів маршруту.

Третя перевага автомобільних вантажоперевезень – можливість доставки у будь-який час. Немає необхідності залишати товар на тривале зберігання, чекаючи накопичення достатнього обсягу для транспортування. Транспортні компанії такі як Рабен підбирають  автомобіль під тип та розмір вантажу, тому навіть невеликі упаковки доставляються за короткий термін.

Ще одна відмінна риса перевезень автомобільним транспортом – доступність. Для відправлення вантажу літаком, поїздом чи кораблем потрібно заздалегідь забронювати місце. Вантажівки вирушають у рейси кілька разів на день. Знайти підходяще авто та оформити доставку можна всього за пару годин.

Крім того, автомобілі підходять для транспортування будь-яких видів вантажів: наливних, насипних, збірних, горючих, великогабаритних і т.д. При цьому вартість доставки залишається на прийнятному рівні. Висока конкуренція на ринку автомобільних вантажоперевезень регулює тарифи та стримує зростання цін.

До недоліків використання автомобільного транспорту відносять:

  • обмежену вантажопідйомність – автопоїзд здатний витримати максимум 44 тонни;
  • дорожнечу при поїздках на далекі відстані – залізничний або морський транспорт коштує дешевше;
  • залежність від стану дорожнього покриття та погодних умов – ожеледиця, кучугури, зливи уповільнюють рух ТЗ;
  • високу аварійність – під час перевезення автомобільним транспортом великий ризик псування чи втрати вантажу через ДТП.

Вибираючи спосіб транспортування, фахівці компанії Рабен враховують усі ці фактори. Незважаючи на суттєві мінуси, доставка автомобільним транспортом залишається найвигіднішим рішенням для перевезення вантажів суходолом на невеликі відстані.