Головна Новини У Тернополі за матеріалами СБУ до 15 років тюрми засуджено бойовика на...

У Тернополі за матеріалами СБУ до 15 років тюрми засуджено бойовика на позивний «Фенікс»

Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини чергового зрадника, який допомагав росіянам окупувати Херсонщину.

За матеріалами СБУ тривалий термін за ґратами отримав ще один житель тимчасово окупованого Донецька, який у квітні 2022 року добровільно перейшов на бік ворога та вступив до лав незаконного збройного воєнізованого формування, відомого як «113 стрілецький полк мобілізаційного резерву днр».

Досудовим розслідування встановлено, що після приєднання до бойовиків «днр» 24-річний зрадник обрав собі позивний «Фенікс». У складі підрозділів російських окупаційних військ він допомагав загарбникам встановлювати та підтримували окупаційний режим на захоплених територіях Херсонщини.

Колаборант особисто погрожував місцевим жителям застосуванням вогнепальної зброї та вів бойові дії проти військовослужбовців Збройних Сил України. Також «Фенікс» облаштовував бойові позиції та чергував на блок-постах ворога поблизу тимчасово окупованих сіл Томина Балка, Широка Балка, Станіслав, Олександрівка та інших населених пунктів Херсонщини.

На підставі зібраних СБУ доказів Тернопільський міськрайонний суд визнав бойовика винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 111 (державна зрада) та ч.7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України, та призначив йому покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Також зрадника позбавлено права обіймати посади або займатися діяльністю в органах державної влади та місцевого самоврядування, правоохоронних органах чи органах, що надають публічні послуги, строком на 14 років.

Оскільки «Фенікс» переховується від правосуддя на тимчасово окупованій території, його оголошено у розшук та застосовано спеціальну процедуру заочного засудження. Початок строку відбування покарання обчислюватиметься з дати затримання зрадника.

Досудове розслідування проводили слідчі УСБУ в Тернопільській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.