Головна Регіони Правий сектор Тернопільщини і Рівненщини вшанував загиблих героїв

Правий сектор Тернопільщини і Рівненщини вшанував загиблих героїв

11393031_1051574348203932_1422314172347498438_n7 червня, в лісовому урочищі «Гальчина гора», на суміжній території Тернопільської та Рівненської областей, яка адміністративно належить Острозькому району, відбулося вшанування пам’яті трьох повстанців, які загинули під час штурму чекістами повстанського бункера. У заході взяли участь представники “Правого сектора” Тернопільщини і Рівненщини.
В цьому урочищі, у 1949-50 рр пропагандивною референтурою ОУН було створено підпільну друкарню ОУН «імені Тараса Шевченка» та налагоджено масовий випуск листівок та інших видань, значна частина яких була ілюстрована повстанським художником Нілом Хасевичем. Звіт друкарні свідчить, що вона постійно нарощувала свою потужність і друкувала цілу низку листівок і брошур кишенькового формату. Активність цього видавничого осередку змусила керівництво УМДБ у 1949-1950 рр. розпочати оперативні заходи для виявлення місця перебування друкарні, листівки якої поширювались на території Тернопільської, Рівненської та Кам’янець-Подільської областей. Зі спецповідомлення УМДБ в Тернопільській області про ліквідацію цієї друкарні дізнаємося, що чекістсько-військова операція проводилася у цій місцевості 5 червня 1950 року двома групами Шумського райвідділу УМДБ. Ці групи від місцевих інформаторів отримали донесення про приблизне місцезнаходження бункера з друкарським обладнанням.
Сховище було виявлене 5 червня. Емдебісти запропонували підпільникам здатися живими, але останні відмовились, вчинили збройний спротив, внаслідок чого загинули.

Вважаєш себе українцем – знай свою історію!