Головна Новини Кременчани просять передати приміщення колишньої кременецькоі школи ліцею імені Уласа Самчука

Кременчани просять передати приміщення колишньої кременецькоі школи ліцею імені Уласа Самчука

Ще у далекому 1993 році теперішній Кременецький академічний ліцей імені Уласа Самчука здобув статус самостійної юридичної одиниці, і відповідно до Розпорядження представника Президента України у Кременецькому районі від 29 червня 1993 року № 244 «Про ліквідацію Кременецького міжшкільного навчально-виробничого комбінату» був переведений у приміщення ліквідованого навчально-виробничого комбінату по вулиці Бориса Харчука, яке було передано на його баланс.

Цього ж року на баланс Кременецького ліцею було передано будівлю Загальноосвітньої школи № 2, яка знаходиться поруч із закладом, оскільки сама школа була переведена у приміщення по провулку Словацького. В подальшому, у зв’язку з утворенням на базі Кременецького педагогічного коледжу імені Т.Г.Шевченка Кременецького гуманітарно-педагогічного інституту ім. Т.Г.Шевченка, на підставі клопотання даного закладу від 09.09.2002 р. № 222, було прийняте рішення Кременецької районної ради від 15 листопада 2002 року № 48 «Про передачу об’єкта комунальної власності».

Відповідно до даного рішення здійснювалась передача приміщення, розташованого по вулиці Бориса Харчука у місті Кременець на баланс Кременецького гуманітарно-педагогічного інституту ім. Т.Г.Шевченка, та з власності територіальних громад сіл, міст Кременецького району у спільну власність сіл, селищ, міст Тернопільської області. Цікавим є той факт, що в клопотанні зазначалась нагальна потреба в розширенні навчальних площ для створення 40 нових кабінетів, лабораторій, залів, майстерень.

Отож відбулась передача приміщення для формального збільшення площ Кременецького педагогічного коледжу, який цього не мав би змоги пройти відповідну акредитацію на Інститут. Однак з моменту передачі приміщення на баланс Кременецькому гуманітарно-педагогічному інституту ім. Т. Г. Шевченка подальший ремонт будівлі не проводився.

З часом місцевими жителями були розібрані залізобетонні конструкції, демонтовано вікна, двері тощо. Окрім цього під час газифікації вулиці Бориса Харчука ґрунт, що викопувався для прокладання труб, машинами завозили на територію біля будівлі, як наслідок було засипано перший поверх приміщення землею, яка почала заростати кущами та заліснюватися.

Оскільки приміщення не було забезпечене відповідною охороною – це давало змогу безперешкодно проникати у нього громадянам і, як наслідок, в даному приміщенні стався нещасний випадок із летальним наслідком з мешканцем міста Кременець, який упав із висоти третього поверху.

Також вказана будівля слугувала місцем для антигромадських або аморальних вчинків. Зважаючи на те, що із кожним роком відбувалось зростання кількості учнів Кременецького ліцею імені Уласа Самчука, планова потужність даного навчального закладу не давала змогу забезпечити навчання усіх бажаючих, а кількість заяв невпинно зростала, ще у 2017 році районна влада виходила із відповідними клопотаннями до Тернопільської обласної ради з питанням повернення (передачі) у власність Кременецького району вказаної будівлі та передачі в оперативне управління та на баланс Кременецького ліцею імені Уласа Самчука для облаштування будівлі під навчальний корпус.

Із вказаним клопотанням ініціатори пройшли сім кіл пекла та врешті-решт здобули підтримку голови Тернопільської обласної адміністрації, керівника Управління освіти ТОДА і, начебто, розуміння та підтримку голови Тернопільської обласної ради, профільних депутатських комісій та окремих депутатів. Однак на самій сесії Тернопільської обласної ради вказане звернення було зухвало знівельовано, інтересами дітей міста Кременець безцеремонно знехтувано.

Наступні спроби дієвого результату не дали, а у 2019 році COVID вніс свої корективи життєдіяльність району і підняте по приміщенню питання відійшло на другий план. Далі трапилась шокуюча трагічна передчасна смерть голови Кременецької районної ради та відбулись кадрові зміни в місцевому органі державної виконавчої влади. Станом на сьогоднішній день приміщення й надалі перебуває в занедбаному стані, не використовується за цільовим призначенням, руйнується, що завдає шкоди інтересам Кременецької громади.

Беручи до уваги зазначене вище громадськість Кременеччини вимагає невідкладно на сесії Тернопільської обласної ради розглянути питання передачі (повернення у власність) приміщення колишньої Кременецької школи №2 по вулиці Бориса Харчука в місті Кременець у власність Кременецької територіальної громади для потреб Кременецького академічного ліцею імені Уласа Самчука.

Проголосувати можна тут.

Джерело