Головна Політакценти Через бюджет від влади українці стануть біднішими, – «Батьківщина»

Через бюджет від влади українці стануть біднішими, – «Батьківщина»

Для «Батьківщини» ключовими показниками у бюджеті є питання прожиткового мінімуму, субсидій і тарифів, а також зарплат медикам і освітянам.
На цьому наголосив заступник Голови партії «Батьківщина», перший заступник голови Бюджетного комітету, народний депутат Іван Крулько.
Парламентарій зауважив, що бюджет – це ключовий закон, який визначатиме, як житимуть українці у 2022 році, і показуватиме, покращиться чи погіршиться їхнє життя, і зупинився на кількох важливих показниках.
«Перше. Це прожитковий мінімум, бо це питання пенсій для українських пенсіонерів і соціальних стандартів для соціально незахищених верств населення. У держбюджеті на 2022 рік закладається підвищення прожиткового мінімум у грудні до 2393 гривень і в липні – до 2508 гривень. Але це не дотягує навіть до 50% фактичного прожиткового мінімуму, що становить 4981 гривню! Тобто мінімальна пенсія для українського пенсіонера мала б становити 4981 гривню, а буде вдвічі менша! «Батьківщина» не може з цим погодитись!» – критично зазначив Іван Крулько.
Друге, на чому зупинився парламентарій, це зростання вартості енергоносіїв і недостатній обсяг субсидій у бюджеті-2022. На його думку, мінімальні збільшення соціальних стандартів, закладені у бюджеті, будуть «з’їдені» через здорожчання комунальних послуг. А це призведе до ще більшого збідніння українців.
«Торік у держбюджет було закладено 31,4 мільярдів гривень на субсидії. Ми попереджали, що цього буде недостатньо, але нас не послухали. Так і сталось – у вересні кошти були повністю витрачені. Але на вимогу Юлії Тимошенко ми домоглись змін у бюджеті-2021 та збільшення субсидій. Ми вважаємо, що субсидії мають бути закладені у достатній мірі у бюджеті -2022, щоб покрити непідйомні витрати українських родин на ЖКП», – додав народний депутат.
Резюмуючи, Іван Крулько звернув увагу на «розірвану єдину тарифну сітку» і що у бюджеті-2022 через це не вистачає 120 мільярдів гривень на зарплати медиків та освітян.