Головна Події Про УГКЦ у підпіллі чортківчанка видала книгу у Польщі

Про УГКЦ у підпіллі чортківчанка видала книгу у Польщі

Нещодавно в одному із краківських видавництв побачила світ книжка молодої дослідниці, уродженки Чорткова, Лесі Сковєжак (Фостик) «Українська греко-католицька церква на Чортківщині у 1939-1991 роках».

Авторка присвятила своє видання правдивим пастирям людських душ, монахам і монахиням, та усім, які крізь темряву атеїстичної ночі несли Світло Христової віри і зберегли у підпіллі вірність Святій Католицькій Церкві, а тим самим збудували міцний фундамент віри для теперішньої УГКЦ…
Книжка розповідає про нелегкий період життя і діяльності греко-католицької церкви на Чортківщині за кривавого правління радянської влади в Україні у 1939-1991 роках.
Леся Сковєжак писала цю книгу, роблячи посил, насамперед, на свою магістерську працю, тема якої окреслена назвою: «Українська Греко-Католицька Церква на Чортківщині за умов радянскої влади в Україні у 1939-1991 роках». Написана вона ще у 2010 році на кафедрі Українознавства відділу Міжнародних і Політичних Відносин у Ягеллонському Університеті у Кракові.
Звісно, що для підготовленого читача, книжка Лесі Сковєжак викличе ряд серйозних міркувань та зауважень, але, щоб не кривити душею, можемо ствердно сказати, що це одне із кількох серйозних видань про церковне (греко-католицьке) підпілля на теренах Чортківщини.

Джерело:  Золота Пектораль