Головна Новини “Золотий пологовий”: історія тернопільського “остапа бендера” Лукіна

“Золотий пологовий”: історія тернопільського “остапа бендера” Лукіна

Історія тернопільського Остапа Бендера Василя Лукіна розпочалася ще тоді, коли в обхід тендерів, фірма керівника фракції регіонів, отримала в свої руки 29 державних міліьйонів для реконструкції перинатального центру «Матері і дитини», яку фінансують за державною програмою «Нове життя» і яка для більшості обласних центрів закінчилася із настанням 2013 року помпезним відкриттям, однак у Тернополі епопея триває, але не з відкриттям – до справи взялися правохоронні органи.

ОДА чи цирк? Розпочнемо із того, що тендер відбувся за участі лише одного учасника. Для цього регіонали розіграли цікавий сценарій – Валентин Хоптян ніби то хоче відкрити перинатальний центр в грудні, і тому вся процедура була прискорена, і звісно відбулася так як потрібно – один учасник тендеру – «Техно-Буд» – один без перешкод отримує державні кошти. Та чи підходить дана стуація під описану в Законі?  Закон України «Про здійснення державних закупівель» цю поспішність законотворці «чомусь» не прописали. У ч. 2 статті 39згаданого закону пише: «Процедура закупівлі в одного учасника застосовується замовником як виняток у разі: 3) нагальної потреби у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, які унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення процедур конкурсних торгів, зокрема пов’язаних із забезпеченням продуктами нафтопереробки рідкими спеціалізованого санітарного транспорту бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, а також наданням у встановленому порядку Україною гуманітарної допомоги іншим державам».

Але наразі місцева феміда та фінасова інспекція (керівником якої є Федір Бортняк) заявили: «Процедура закупівлі в одного учасника відбулась без порушень»

Прокуратура – шукала та знайшла. Спочатку прокуратуру зацікавило не виконання термінів які вказані в договорі. При перевірці діяльності вони таки знайшли порушення фінансового характеру, а саме завищення вартості деяких робіт, на загальну суму 170 тисяч гривень.

Ошуканою залишилася не лише держава, яка віддала гроші в руки регіонала і залишилася на даний момент без перинатального центру, і люди які чкають «покращення», але і працівники фірми, які від безвиході вийшли пікетувати облану державну адміністрацію, бо вони працюють на виконання державної програми з реконструкції, справно ходять на роботу але власники фірми, однм із яких є Василь Лукін регулярно забувають оплачувати роботу.

Замість післямови. Деякі міцеві ЗМІ вже встигли висловити співчуття, Валентину Антоновичу, мовляв підставив його, Василь Миколайович з подачі екс-головного регіонала Ореста Муца, бо завжди був його людиною, і чудово «помстився» за партійного друга. Однак, такі гроші чужим тим паче хлопці з Партії регіонів не довіряють, а ставши при голові партії Хоптяні керівником фракції ПР, Лукін отримав вотум довіри, яку і виправдав провернувши таку блискучу операцію з відмивання бюджетних коштів.