Головна Новини За скільки тернополяни можуть відпочити на “українському” морі

За скільки тернополяни можуть відпочити на “українському” морі

Тернополяни, а більшість із мешканців області вже мріє про відпустки, можуть не погано відпочити в Україні, хоча як з’ясували «Коментарі» ціни «кусаються». В основних центрах відпочинку ціни коливаються від 30 гривень до 2, 5 тисяч….

Одеса

Курортний сезон в Одесі розпочався з 20 червня, кажуть ріелтори. При цьому їх орендний житловий фонд уже заповнений на 70%. Як і минулого року, місто наповнене москвичами і питерцами, які своїм попитом підвищують ставки оренди. «Найдешевша квартира економ-класу сьогодні у нас буде коштувати в середньому 300-350 грн / добу, але можна знайти і дешевше. У ній буде міститися максимум 3 людини. Це одна або півтори кімнати в старому фонді в Приморському районі Одеси. Це може бути Молдаванка або інша частина міста, яка не є історичною або парковою зоною. До моря від цієї квартири доведеться добиратися 20-25 хвилин громадським транспортом », – розповідає одеський ріелтор Ольга Бабай.

За 400-450 грн / добу вже можна зняти двокімнатне житло з трьома повноцінними спальними місцями. Зі свіжим ремонтом і нормальної меблями. А за 550-800 грн / добу туристу запропонують квартиру з євроремонтом, меблями з натуральних матеріалів і повним комплектом побутової техніки, включаючи кондиціонер. До моря рукою подати – 15 хвилин пішки. Ну, а найдорожче місце проживання в Одесі – Аркадія. За словами ріелторів, туди з’їжджається вся Росія. «В Аркадії існує 2-4 новобудови. Подобової оренди в цьому районі нижче, ніж 100 доларів за студійні квартири загальним метражем40 кв. м, не існує. До моря – максимум 5 хв. пішки », – констатує Бабай.

Вартість проживання в Одесі встановлюється індивідуально. Для двох орендарів – одна ціна, а для компанії з 4 чоловік – на порядок вище. Тим, хто знімає квартиру на 7 і більше днів, можна вимагати у орендаря знижку на проживання. Вона може складати 10-30%.

Сам механізм здачі житла подобово в місті біля моря чітко налагоджений. На допомогу туристові приходять ріелтори. Спочатку бажаючому потрібно зробити замовлення: написати на електронну пошту, яке житло він хотів би орендувати і скільки на це планує витратити. Рієлтор підбирає варіанти і висилає замовнику фотографії можливих варіантів з їх описом. «Квартири економ-класу часто пропонуються без фото. Люди або не встигають їх зробити, або фотографувати там нічого. Тобто, якщо квартира коштує 200-250 грн на добу, і до неї господарі не дають фотографії, ми попереджаємо – там буде невесело. Це місце, де можна поспати і помитися, з броньованими дверима, пристойними вікнами і все », – каже одеський ріелтор Микола Петренко. Якщо квартира підійшла, її потрібно забронювати, перерахувавши грошовим переказом плату за добу проживання на ім’я рієлтора або на рахунок агентства нерухомості. При цьому туристу висилається підписаний ріелтором договір про наміри як гарантія того, що він зможе заїхати в обумовлений час в заброньоване житло. По приїзду до Одеси ріелтори зустрічають відпочиваючих і відвозять у заброньовану ними квартиру. На місці підписується ще один документ – цього разу вже договір оренди. «Будьте уважні – слідкуйте за тим, щоб договір оренди підписував сам господар квартири. Торік було дуже багато неприємних випадків, коли наші місцеві аферисти знімали квартири на одну добу і здавали їх подобово приїжджим. Наступного дня приходив справжній господар і виселяв квартирантів », – попереджає Петренко.

За послуги рієлтора орендар в Одесі нічого не платить. Всі праці спеціаліста з нерухомості оплачують господарі житла.

Крим

На південному узбережжі правила оренди житла аналогічні одеським, з однією суттєвою різницею – туристу частіше доводиться вірити на слово ріелторам і ризикувати своїми грошима. Багато кримських фахівці з нерухомості просять своїх клієнтів внести авансовий платіж за оренду в розмірі вартості доби або двох, а натомість не надають ніякого документа. В якості заспокоєння запевняють, що не будуть ризикувати своєю репутацією за копійки. А «копійки» іноді не такі вже й малі. Скажімо, в липні-серпні двокімнатна квартира в центрі Севастополя на добу буде коштувати порядку 500 грн.

Зустрічати своїх клієнтів на вокзалах кримські ріелтори також не поспішають. «Можемо зустрічати, а можемо і не зустрічати. Це вже як домовимося з клієнтом. Якщо він нам заплатить гарну суму за послуги, ми можемо приїхати на ж / д вокзал, де він повинен взяти таксі, і ми з ним поїдемо на квартиру. Але найчастіше говоримо людині адресу і зустрічаємо його біля під’їзду будинку », – розповідає менеджер севастопольського агентства нерухомості Олександр Максюта.

Що стосується комісійних ріелторам, в 50% випадків послуги посередників оплачує орендар, а не господар житла. Цікаво, що єдиною для всіх формули визначення розміру винагороди ріелторів в Криму не існує. Кожен нараховує свій гонорар по-своєму. Хтось бере за добу проживання, хтось – за дві. Деякі встановлюють плату в розмірі 10% від загальної суми за весь період проживання в найманому житлі.

Азовське узбережжя

Якщо збираєтеся у відпустку на Азовське узбережжя, номер з агентством нерухомості вже не пройде. Місцеві ріелтори не надають таких послуг для туристів з оренди даху над головою, як в Одесі чи в Криму. «Спочатку ви їдете в нікуди. По приїзду вам потрібно знайти агентство нерухомості, яке надає інформацію про оренду житла подобово і може допомогти в цьому питанні », – констатує менеджер мелітопольського агентства нерухомості Сергій Єфремов. За свої послуги ріелтори попросять комісійні в розмірі 50% від вартості добової оренди. Погано, що в популярних курортних селищах Кирилівка або Генічеськ агентство нерухомості знайти важко. Причина – орендодавці не звикли здавати житло через ріелторів. А немає попиту – немає і пропозиції. Власники житла там працюють по-старому – зустрічають туристів на ж / д вокзалі та пропонують проїхати подивитися житло. Якщо варіант підійшов – розрахунок на місці: 100% за весь час проживання. Ніяких договорів оренди зазвичай не підписується. Єдина гарантія – чесне слово господаря будинку. «Найдешевший економ-варіант за 30-35 грн / добу з людини – це кімната з шафою, двома тумбочками, двома ліжками і все. Зручності на вулиці », – розповідає Єфремов.

Альтернативою може стати номер в санаторії або на базі відпочинку, якими рясніють коси Федотова і Пересип. За словами Сергія Єфремова, зараз там ще багато вільних номерів. «На мелітопольському автовокзалі маса маршруток, які їдуть на коси Федотова або Пересип. За 5 грн вас довезуть до місця. Зазвичай санаторії та бази відпочинку виставляють на узбіччя дороги інформаційні щити, на яких вказано, є у них вільні кімнати чи ні. Побачили відповідне для себе місце – просіть водія зупинитися і йдете в санаторій знімати номер », – пояснює процедуру мелітопольський рієлтор.

Зараз господарі житла в курортних селищах на Азовському узбережжі готові прийняти у себе постояльців в середньому за 40-60 грн на добу. З 1 липня, за прогнозами ріелторів, ціни піднімуться – вартість добового проживання може скласти в середньому від 80 до 160 грн. При цьому вартість оренди номера в санаторії обійдеться порядку 120 грн / добу з людини.