Головна Новини Володимир Литвин вважає слова про “нижчість” жінок прекрученими

Володимир Литвин вважає слова про “нижчість” жінок прекрученими

Депутати, члени міжфракційного депутатського об’єднання “Рівні можливості” обурені словами спікера парламенту Володимира Литвина про те, що жінка “стоїть на нижчому щаблі, ніж чоловік”.

Цю заяву від імені об’єднання озвучили співголови – народні депутати Ірина Геращенко (НУ-НС), Олена Кондратюк (БЮТБ) та Юлія Ковалевська (ПР).

Депутатки нагадують, що це не перша заява спікера, яка сприймається як дискримінаційна та така, що порушує гендерну рівність і елементарну етику.

“Подібні висловлювання сприймаються як відверта зневага до українських жінок і до жінок в політиці зокрема”, – вважають парламентарки.

“Ще більше здивування викликає те, що спікер дозволяє собі вільне трактування основ християнства. Православна традиція – це особливе почитання Богородиці, яка дала життя Спасителю”, – зазначається в заяві.

“Так само дивує погляд академіка, доктора наук, історика-Литвина на українську ментальність і традицію, в якій начебто жінці відводиться друге місце. В українській історії є чимало прикладів героїчних жінок, українці завжди виховували дітей у повазі до жінки-матері”, – йдеться у заяві міжфракційного об’єднання.

“Шовіністські заяви представників влади по відношенню до жінок в Україні стають нормою. Такимизаявами про другосортність жінки суспільству нав’язують думку про якусь вигадану цими невихованими і неосвіченими чоловіками-політиками “патріархальну традицію” про роль жінки як домашньої обслуги. Подібна філософія віддаляє Україну від ЄС, де гендерна рівність є ознакою демократичного суспільства і важливою складовою політики”, – підсумували в МФО.

Об’єднання “Рівні можливості” засуджує будь-які прояви демонстративного нав’язування стереотипів щодо пасивної ролі жінки в суспільстві та політиці.

Представники об’єднання “Рівні можливості” очікують вибачень від Литвина за свої некоректні висловлювання на адресу жінок і закликають виборців на майбутніх парламентських виборах не підтримувати тих політиків, які відкрито дискримінують права жінок на активну життєву і політичну діяльність. – предає  Українська правда.

Сьогодні у своєму акаунті на Фейсбук Ірина Геращенко повідомила про розмову з Володимиром Литвином:

“Тільки – но мені зателефонував спікер ВР Володимир Литвин. Мали з ним довгу , емоційну і конструктивну розмову щодо його останнього інтерв’ю телеканалу ” Рада”. Володимир Михайлович зазначив, що його інтерв’ю було перекручене і неправильно сприйняте, що навпаки, він говорив про те, що потрібно ламати суспільні стереотипи щодо присутності жінок в політиці і не пояснювати брак жінок в політиці якимись там історичними чи іншими передумовами. Наполягає, що його слова перекрутили.

А взагалі він за присутність жінок в політиці, за те, щоб іх було там більше. Володимир Литвин мав розмову і з іншими жінками- депутатами, наголошує, що не дозволив би собі принизити жінок і що це- вирвані з контексту слова. Я йому сказала, що , значить, він не зовсім вдало сформулював свою думку щодо традицій і місця жінки. І що проблема гендерноі нерівності, шовінізму, відсутності реакціі суспільства на приниження жінки є для Украіни гострою. Погодився з тим, що і сам, як голова ВР , має жорстко реагувати на будь- які дискирмінаційні заяви по відношенню до жінок в політиці. Каже, що підготував статтю про необхідність залучення активного жінкок в політику , де буде викладена його справжня позиція. Будемо вважати, що висловлювання Литвина були невдало сформульовані.

Добре, що він відреагував на критику , дуже емоційно говорив про те, що жодним чином не мав на увазі принизити жінок. Можливо, разом нам всім вдастся замислитися політиків над тим, що вони говорять, як формулюють і змінити суспільне ставлення до жінки в політиці)”