Головна Новини “Вітіну тисячу” отримало більше 10 тисяч жителів області

“Вітіну тисячу” отримало більше 10 тисяч жителів області

гроші

грошіЗ 1 червня, відколи «Ощадбанк України» почав виплачувати компенсаційні вклади, 10 тисяч 500 жителів Тернопільщини отримали так звану «Вітину тисячу». Тобто шоста частина по-новому зареєстрованих вкладників колишнього «Ощадбанку» СРСР» загалом отримала понад 10 млн. 500 тис. грн.

30% вкладників «Ощадбанку СРСР» поки поза процесом отримання тисячі

– На сьогоднішній день вже активізувались 63 тисячі жителів області, – зазначив керівник філії «Ощадбанку» в Тернопільській області Ярослав Соляр.

У 2008 році на Тернопільщині по 1 тис. грн. отримали понад 140 тисяч вкладників (тобто фактично 1 млн. 400 тис. грн.). Орієнтовно залишалось виплатити «тисячу» приблизно 170 тисячам осіб. Зрозуміло, життя триває: одні люди виїжджають, когось вже немає, пояснюють банкіри. Щоб встановити точну кількість людей, і було запропоновано по-новому зареєструватись.

– Тим не менше, у пресі вже з’явилися перші скарги: мовляв, прийшла в банк, а там – черга, грошей нема…

– Для зручності ми розділили потоки на тих, хто активізується і хто отримує кошти. Кожній людині призначається день і час походу в банк. Ми намагаємось уникати зайвих навантажень. Хоча, звичайно, людина має право прийти заздалегідь, відтак трапляється, що чекає п’ять-шість чоловік. Люди наші звикли приходити завчасно. Ми виплачуємо кошти тим вкладникам, хто не отримав грошей у 2008 році, але зареєструвався і перебував у реєстрі станом на січень 2012 року.

На жаль, у нас ще є приблизно 30% вкладників, які взагалі не зареєстровані. Тобто мають на руках ощадкнижки з виписаним компенсаційним рахунком і сумою коштів. Але у 2008 році проводилось уточнення бази даних вкладників. Тоді хтось встиг отримати, а хтось – ні. Звичайно, тоді не всі звертались, бо черги були великі. Можливо, хтось помер і треба переоформити спадщину чи інші причини. Тому є приблизно третина вкладників, не внесених у реєстрі. Вони матимуть право з 1 вересня ц.р. зареєструватись і поновитись у реєстрі вкладників «Ощадбанку», щоб отримати кошти у майбутньому.

– Першочергово обіцяли компенсувати вклади пенсіонерам, у тому числі за допомогою соцпрацівників і волонтерів.

– Так, дуже багато людей звертаються із дорученнями. Причому якщо на початках ЖЕКи неохоче видавали доручення, то сьогодні багато вкладників приходять з ним. Зараз за згодою з Національним банком форма документа вдосконалена і вже за одним дорученням можна провести активізацію, а потім отримати кошти чи національну платіжну картку.

– Минулого тижня глава уряду Микола Азаров припустив збільшення до кінця року розміру компенсаційних виплат. Тобто вкладникам, які вже отримати гроші, кошти буде донараховано на національні платіжні картки.

– Якщо буде постанова Кабінету Міністрів, ми будемо її виконувати і виплачувати кошти відповідно до вказаних розмірів. Якщо буде можливість сплатити більшу суму, звичайно, ми все зарахуємо та виплатимо. На сьогоднішній день національні платіжні картки, котрі отримує кожний вкладник «Ощадбанку», видаються на 3 роки. Тобто якщо у людини на компенсаційному рахунку лежало декілька тисяч карбованців, то нині вона отримує лише тисячу. Але при збільшенні урядом розміру компенсаційних виплат, кошти одразу будуть зараховуватись на картку, і людині не потрібно знову звертатися у банк, як це робиться зараз. Думаю, про це буде додатково повідомлено.

Щодо коштів померлих вкладників «Ощадбанку СРСР»

В області зареєстровано приблизно 13 з половиною тисяч заяв спадкоємців вкладників «Ощадбанку». Станом на 18 червня ц.р. майже половина з них, тобто понад шість тисяч осіб, уже отримали по 500 грн. Ці гроші також зараховуються на особистий рахунок.

– Кошти надходять щодня, тож я думаю, що до 1 липня ми все спадкоємцям виплатимо, – запевнив Ярослав Володимирович. – В основному звертаються нащадки вкладників, померлих у 2008-2010 роках. Та вже почали надходити заяви від нащадків померлих у 2011-му і навіть у 2012 році.

Бережанщина – лідер за грошима

Найбільш активно звертаються за компенсаційними виплатами вкладники Бережанського і Теребовлянського районів. Більш пасивно до виплат поставились вкладники Зборівського району, зокрема, хто обслуговується у Залозецькому відділенні «Ощадного банку», у селах Гусятинщини, які обслуговуються у Хоросткові, та частина вкладників Коропця Монастириського району, насамперед із сіл, що прилягають до Золотого Потоку Бучацького району.

– Чи не стала перешкодою вимога зателефонувати на телефони гарячої лінії чи зареєструватись на Інтернет-сайті?

– Ні, це не стало перешкодою. Навпаки, зручним методом уникнення черг, тому що кожна людина, додзвонившись, отримує призначення прийти у відділення банку на конкретний день і в певну годину. Якщо б цього не було, то в один день могла прийти неконтрольована кількість вкладників. Відтак на кожне відділення призначається така кількість людей, яку, залежно від кількості банківських працівників і кількості вкладників, можуть обслужити.

Тобто у відділеннях щодня обслуговується 50-60 чоловік, залежно від кількості вкладників, а, скажімо, у Тернополі у відділенні на майдані Волі ми відкрили додаткові вікна і щодня активізацію проходить 150-170 чоловік. Лише на Тернопільщині ми додатково залучили до роботи приблизно 30 чоловік.

Варто визнати: тільки-но почали видавати «Вітину тисячу», як гривня помітно поступилась долару, і за національну тисячу нині можна придбати трохи більше 100 «зелених».

Тим не менше, нагадаємо, що з 21 червня по 20 липня 2012 року можуть реєструватись вкладники віком 50-59 років;
– до 60 років – з 21 липня поточного року.

Зареєструватись можна двома способами: за телефонами «гарячої лінії» (044-364-21-21 за тарифами «Укртелекому») або 0-800-212-000 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів по Україні) чи по Інтернету. Лінія працює з 9 до 18 год. без вихідних.

P.S.: І техніка має право на збій. 19 червня працівник «Номер один» намагався отримати кошти у відділенні «Ощадбанку», але коли він прийшов у призначений час, йому було відмовлено через збій програми. При цьому, коли програма запрацює, банківські працівники не знали, зазначивши, що до кінця робочого дня виплати мають відновитися…

Жанна Попович (“Номер один”)