Головна Економіка В Кабміні можливі зміни

В Кабміні можливі зміни

Президент шукає привід для звільнення міністра фінансів Федора Ярошенка. Претензії Віктора Януковича до роботи ключового фінансового відомства країни призвели до перевірки міністерства із залученням співробітників СБУ, податкової служби та фінансової інспекції. Джерела «Коммерсантъ-Украина» в Кабінеті міністрів говорять, що таким чином готують місце нового віце-прем’єра-міністра фінансів для нинішнього глави СБУ Валерія Хорошковського. Він повинен буде завершити реформу, об’єднавши податкове і митне відомства в структурі Мінфіну.
Оперативна діяльність Міністерства фінансів фактично виявилася заблокованою. Вчора стало відомо, що з 3 жовтня у відомстві почалася комплексна перевірка, яка, за словами керівника прес-служби міністерства Віктора Косарчука, триватиме ще два тижні. «Це планова перевірка за дорученням президента, яке він дав ще в серпні. Перевіряється кадрова, правова робота, і найближчим часом ми надамо всю детальну інформацію», – сказав він.
Джерела в Кабінеті міністрів говорять, що ситуація не схожа на планову, оскільки в аудиті Мінфіну беруть участь усі профільні відомства: Держфінінспекція, Рахункова палата, Держказначейство, Державна податкова служба (ДПС), а також Служба безпеки України. Таку пильну увагу перевіряючих співрозмовники «видання» пояснюють особистим неприязним ставленням президента до міністра фінансів Федора Ярошенка, який обійняв цю посаді 11 березня 2010 року, відразу ж після формування уряду Миколи Азарова.
Віктор Янукович неодноразово публічно висловлював свої зауваження на адресу міністра. 7 квітня президент настійно порекомендував Федору Ярошенку не перекладати відповідальність за процес формування місцевих бюджетів на прем’єр-міністра. А 17 травня в Миколаєві на розширеному засіданні регіонального комітету економічних реформ під час обговорення питань, пов’язаних з проблемами безперебійного фінансування військового суднобудування, пан Янукович сказав: «Федір Олексійович (Ярошенко. -» ред «), враховуючи, що я сокиру вже підняв над вами, думайте весь час, щоб я її не опустив. Я серйозно вам кажу «. Вже 6 вересня глава держави пригрозив звільненням чиновникам, що стримують реформи. Зокрема, він звернувся до міністра фінансів Федора Ярошенка з вимогою компенсувати відсутні бюджетні кошти тим відомствам, які відмовилися від послуг посередницьких фірм. «Федір Олексійович, не грайте зі мною. Я вже багато раз вас попереджав», – звернувся Віктор Янукович до міністра. При цьому у вересні в адміністрації президента обіцяли, що «незабаром» в уряді будуть кадрові зміни.
«Перевіряється абсолютно все – від того, як Мінфін реагує на факти нецільового використання бюджетних грошей, до витрачання коштів резервного фонду бюджету. На Ярошенку лиця немає, він-то розуміє, з чим пов’язана перевірка», – розповів інформований співрозмовник в уряді. Рахункова палата влітку вже проводила аналіз використання коштів резервного фонду в 2010 році. У звіті аудитори відзначили, що підготовка і прийняття рішень про виділення коштів проводилися «в основному в рамках законодавства», хоча резервний фонд і залишався постійним додатковим джерелом фінансування існуючих бюджетних програм.
Джерело ‘ Коммерсантъ-Украина» « в одній з установ, що беруть участь у перевірці, уточнив, що досліджується 40-50 питань, що відносяться до всього періоду з моменту вступу Федора Ярошенка на посаду. В основному приділяється увага не тому, як Мінфін курирує держфінансами, а тому, як міністерство у своїй діяльності враховує і виконує доручення і укази президента в рамках економічних реформ. «Наприклад, було завдання скоротити кількість бюджетних програм, активізувати співпрацю з науковими інститутами», – говорить співрозмовник. Йому відомо, що ДПС вивчає формули, за якими розраховуються податкові ставки, бюджетні плани та їх економічне обгрунтування. У Державній податковій службі від коментарів відмовилися.
Голова Державної фінансової інспекції Петро Андрєєв заявив «виданню», що правоохоронні органи не беруть участь у перевірках. «Через журналістів намагаються нагнітати ситуацію, і я не можу зрозуміти, хто. Мабуть, хтось з Мінфіну поширює цю інформацію, щоб приховати якісь фінансові порушення і піднести їх як політику», – вважає чиновник.
За словами джерела «видання», проміжні результати перевірки з’являться не раніше 17 жовтня, а сама перевірка завершиться 21 жовтня. У Мінфіні ж кажуть, що вона закінчиться 19 жовтня. Джерело в уряді стверджує, що за перевіркою піде відставка міністра, хоча пан Андрєєв стверджує, що «нестачі в порушеннях не було, і президент давно міг його звільнити». Відставка міністра дозволить звільнити місце для нинішнього глави СБУ Валерія Хорошковського, який стане новим віце-прем’єром і очолить Міністерство фінансів, розповіло «виданню» обізнане джерело. Пан Хорошковський повинен буде закінчити податково-митний реформу, об’єднавши ці відомства в структурі Мінфіну. Керівники Держмитниці Ігор Калетник і ДПС Віталій Захарченко можуть зберегти свої посади. У СБУ від коментарів відмовилися.
Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає перевірку лише прелюдією до звільнення. Одним з ключових претендентів на посаду міністра фінансів він також називає пана Хорошковського. «Не секрет, що тут відбувається боротьба інтересів. Ходять чутки про створення мегаміністерства, до якого увійдуть і податкова, і митниця з розширеними повноваженнями і з можливостями оперативної діяльності», – упевнений політолог. Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов спростовує ці припущення, називаючи їх необачними. Насправді президент Віктор Янукович хоче навести лад в усіх сферах, і присутність у владі нікому «не повинно давати індульгенції для порушення законодавства», заявив він «виданню». Про які порушення йдеться, депутат не уточнив.