Головна Новини В Гусятині викрали дорогі картини, через халатність влади

В Гусятині викрали дорогі картини, через халатність влади

На Тернопільщині пограбували краєзнавчий музей. Украдено дев’ять картин, які, лише за приблизними підрахунками, коштують понад чотириста тисяч гривень. Усі поцуплені полотна належать періоду соцреалізму. У влади роками не було грошей на сигналізацію, тому обікрали музей без проблем, йдеться у сюжеті ТСН.

Дві картини соцреалізму “На колгоспному току” і “Посівна” сьогодні в музеї можна побачити лише на фото. Їх автори різні, утім, ринкова ціна – однакова і стартує від сорока тисяч гривень за кожну.

Найдорожча з дев’яти поцуплених картин –  “Дорога” – коштує майже сто тисяч гривен.

Шанувальник соцреалізму виявився чистьохою, кажуть у музеї. Картини цупив із пошаною. Із рамок полотна витягнув обережно, навіть цвяхи поскладав, у музеї не насмітив, стіни та рами не пошкодив. Гусятинський краєзнавчий музей розташувався на третьому поверсі колишнього “райагробуду”. Приміщення на інших поверхах здані в оренду. За однією із версій, зловмисник або зловмисники пробралися до музею через вікно на другому поверсі. За іншою – пройшли через службовий вхід на першому поверсі. Потім вийшли сходами на третій поверх і вирізали отвір у вхідних дверях музею, які не обладнані охоронною сигналізацією.

Музей з діркою у дверях живе вже чотири дні. Місцевій владі до нього байдуже, а директор змушена тут навіть ночувати, бо боїться повторної крадіжки. Чиновники Гусятинської райради допомогти музею придбати нові двері не квапляться, хоча музей у комунальній власності. Музейники не перший рік оббивають владні кабінети з проханням установити охоронну сигналізацію.

Голова Гусятинської райради Надія Хоптян розповіла, чому музей пограбували: “Брак коштів – це основна причина, чому не поставлена була вчасно сигналізація”.

Поки правоохоронці з’ясовують, хто потяг картини, музейники вкотре планують ночувати біля експонатів, бо, кажуть, у фондах музею залишилися ще дорожчі полотна.