Головна Новини Українці проти продажу землі

Українці проти продажу землі

земля

земляБільшість українців (60,7%) переконані, що питання про введення вільного ринку с / г земель має вирішуватися з урахуванням їх думки і повинен бути винесений на референдум.При цьому 43,8% прийшли на такий референдум висловилися б проти його введення. В цілому негативно до цього питання ставляться 39,8% громадян.

Про це свідчать результати проведеного Центром Разумкова загальнонаціонального опитування щодо ставлення громадян до земельної реформи.

За словами директора соціологічних програм Центру Людмили Шангіної, головні результати опитування такі: «Більшість громадян переконані, що питання про вільний ринок земель має бути винесений на референдум; більшість мають намір взяти в ньому участь, і більшість же з них мають намір проголосувати проти введення вільного ринку» .

Зокрема, 60,7% громадян вважають, що вирішувати долю земельної реформи потрібно на референдумі. 43,8% тих, хто прийшов би на такий референдум (їх 59,8% опитаних), висловилися б проти дозволу продавати землю в приватні руки.При цьому експерт звернула увагу, що прихильників референдуму і супротивників введення ринку більше саме серед жителів села.

«За» негайне і без обмежень введення купівлі-продажу землі сільськогосподарського призначення висловилися лише 6% опитаних (у тому числі 1,9% – за продаж землі та іноземцям).Зате повне негативне ставлення до зазначеної купівлі-продажу за будь-яких обставин засвідчили 40% громадян.

Частина громадян (35%) повідомили, що в цілому ставляться до купівлі-продажу землі позитивно, але при наявності та дотримання двох передумов. А саме – тільки після: «створення нормативно-правової бази в повному обсязі» (29%) або «формування в Україні широкого прошарку заможних громадян» (6%).

16% опитаних думка своє не склали. Ще 2% мають свої уявлення, в рамки запропонованих варіантів відповідей не увійшли.

Опитування було проведено з 28 січня по 2 лютого 2012 року у всіх регіонах Україні. Опитано 2005 респондентів старше 18 років. Теоретична похибка вибірки – 2,3%. Проведено п’ять фокус-груп: дві з фермерами (у Дніпропетровській та Львівській областях), три – з власниками паїв (у тих же областях, а також в АР Крим, де, як відомо, земельне питання не тільки земельний, і не питання, а велика проблема). Проект виконаний за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». – передає Полеміка