Головна Новини У Тернополі стартувала вступна компанія

У Тернополі стартувала вступна компанія

абітурієнт

абітурієнтЗ 1 липня приймальні комісії вищих навчальних закладів розпочали прийом документів від абітурієнтів. Вступ до вищих навчальних закладів у 2013 році відбувається на підставі Умов прийому до вищих навчальних закладів.
Абітурієнти мають право подати документи до п’яти вищих навчальних закладів та на три спеціальності в кожному з них.
Прийом документів від абітурієнтів, які вступають до вузів на основі документа про повну загальну середню освіту та сертифікатів ЗНО, буде завершено 31 липня. Український центр оцінювання якості освіти вже оголосив результати ЗНО з більшості тестових предметів.
Прийом документів від осіб, які для вступу на навчання мають проходити творчі конкурси або складати вступні екзамени у вищих навчальних закладах, закінчується 20 липня.
Після завершення прийому документів приймальними комісіями вищих навчальних закладів будуть сформовані рейтингові списки абітурієнтів, рекомендованих до зарахування на навчання.
Рейтингові списки будуть сформовані всіма вищими навчальними закладами, за кожною окремою спеціальністю, що будуть підлягати коригуванню у відповідності зі строками вступної кампанії.
Перші рейтингові списки із зазначенням осіб, рекомендованих для зарахування на бюджетну форму навчання, мають бути оприлюднені вищими навчальними закладами 1 серпня, а вже 10 серпня вузи мають видати накази про зарахування абітурієнтів на навчання за кошти державного бюджету.
Після того як відбудеться зарахування абітурієнтів на навчання за кошти державного бюджету, тобто починаючи з 10 серпня, розпочнеться зарахування абітурієнтів на контрактну форму навчання.
Абітурієнти мають право комбінувати традиційну (паперову) форму подання заяви разом із електронною, тобто подавати заяви до одних вищих навчальних закладів особисто, а до інших у електронній формі.
Для подання електронної заяви вступник повинен зареєструватись на інтернет-сайті за адресоюhttp://ez.osvitavsim.org.ua/.
Всі подані вступником дані перевіряються в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. При цьому прізвище, ім’я та по батькові вступника у сертифікаті (сертифікатах) зовнішнього незалежного оцінювання повинно збігатися з прізвищем, іменем та по батькові вступника в атестаті про повну загальну середню освіту.
При поданні заяви в електронному вигляді неможливо врахувати право абітурієнта на першочергове зарахування або право на пільговий вступ, тому абітурієнти, які хочуть скористатися зазначеними правами, не зможуть подати електронну заяву про вступ. Наявність даних переваг абітурієнт зобов’язаний пред’являти особисто у строки, визначені для прийому документів. Тільки в такому випадку вони будуть вважатися дійсними для участі в конкурсному відборі.
У випадку проходження конкурсного відбору уповноважена особа приймальної комісії вузу змінює статус електронної заяви вступника, який пройшов конкурсний відбір та до якого приймальною комісією прийнято рішення про рекомендацію до зарахування на навчання, зі статусу “Власника заяви допущено до участі у конкурсному відборі” на статус “Власника заяви рекомендовано до зарахування на навчання за кошти державного бюджету”.
Вступник, статус електронної заяви якого встановлено як “Власника заяви рекомендовано до зарахування на навчання за кошти державного бюджету” або “Власника заяви рекомендовано до зарахування на навчання за кошти фізичних, юридичних осіб”, зобов’язаний у визначені умовами прийому терміни прийняти рішення щодо вступу на зазначену спеціальність у обраному вищому навчальному закладі та відвідати приймальну комісію вищого навчального закладу для подання паперової версії заяви про вступ та необхідних оригіналів (!) документів (атестат, сертифікат ЗНО та ін.).
У випадку якщо абітурієнт, електронна заява якого отримала статус “Власника заяви рекомендовано до зарахування на навчання за кошти державного бюджету” або “Власника заяви рекомендовано до зарахування на навчання за кошти фізичних, юридичних осіб”, не з’явився у встановлені терміни до приймальної комісії вищого навчального закладу для підписання власної заяви про вступ та не подав оригінали документів, рішення про рекомендування його на зарахування анулюється приймальною комісією вищого навчального закладу.
Зверніть увагу! В управлінні освіти і науки Тернопільської ОДА на період прийому документів, проведення конкурсного відбору та зарахування абітурієнтів до вищих і професійно-технічних навчальних закладів утворено оперативний штаб «Вступна кампанія 2013 року».
Із запитаннями, що стосуються перебігу вступної кампанії, проблем, що, можливо, виникнуть у вас, виявлених фактів порушень у вищих і професійно-технічних навчальних закладах, звертайтеся на телефони «гарячої лінії»: 52-07-28 (ВНЗ), 52-32-88 (ПТНЗ).

Нова Тернопільська газета