Головна Новини У райдержадміністрації планують створити відділ фандрайзингу

У райдержадміністрації планують створити відділ фандрайзингу

Незабаром у структурі Збараазької райдержадміністрації у складі управління соціально-економічного та агропромислового розвитку з’явиться окремий підрозділ – відділ фандрайзингу. З чим пов’язане таке рішення і які завдання виконуватиме даний відділ з незвичною для українців назвою ми запитали у голови райдержадміністрації Анатолія Качки, повідомляє Народне слово
– До такого кроку спонукають реалії сьогодення і вимоги часу. Ми змушені шукати інноваційні підходи у вирішенні питань соціально-економічного та культурного розвитку району і робити ставки на залучення коштів урядових та неурядових організацій Європейського Союзу та США. А в контексті децентралізації, громади мусять навчитися вишуковувати фінанси для розвитку своїх територій.
Фандрайзинг – це процес залучення грошових коштів та інших ресурсів – людських, матеріальних, інформаційних тощо, які організація не може забезпечити самостійно, та які є необхідними для реалізації певного проекту або своєї діяльності в цілому. Розширення партнерських зв’язків з міжнародними організаціями­донорами дозволяє не тільки знаходити додаткові джерела фінансування проектів, спрямованих на соціально­економічний та гуманітарний розвиток, а й надавати реальну допомогу тим, хто її потребує. Реалізація спільних проектів та програм із залученням громад і органів місцевої влади на практиці дають можливість оволодіти сучасними методами адміністративного менеджменту, отримати корисний і важливий досвід, що спирається на кращі світові та європейські практики. Фандрайзинг в Україні впевнено набирає обертів, навчає нового типу мислення, нового погляду на благодійність, бізнес та волонтерство.

Фахівці відділу фандрайзингу, який з’явиться у структурі управління економічного розвитку та агропромислового комплексу РДА внаслідок реорганізації, будуть займатися пошуком інформаційних ресурсів, проектів у США та у країнах Європи, тобто знаходити необхідні фонди, джерела фінансування для громадських організацій, займатися підготовкою змістовних проектів, під які будуть залучатися кошти, готувати програми дій щодо зацікавлення донорів, надавати методичну допомогу громадам тощо. Основними завданнями відділу будуть: моніторинг, розробка, залучення та супровід грантових програм і проектів міжнародної технічної допомоги та інших проектів місцевого розвитку, налагодження співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями, дослідження варіантів політики щодо просування спільного врядування та громадсько-приватного партнерства для покращення якості життя людей в районі, вдосконалення планів залучення технічних та фінансових ресурсів для реалізації ініціатив громад, планування, координування, впровадження та моніторинг діяльності організацій громад на районному рівні, забезпечення підтримки (технічної, фінансової та адміністративної) місцевих громад для реалізації їх ініціатив, консультування місцевих громад з питань створення та функціонування організацій громад та впровадження громадських ініціатив, а також проведення тренінгів, семінарів, навчань.
З метою інформування про діючі грантові програми і проекти міжнародної технічної допомоги на сайті райдержадміністрації розміщено посилання на сайт через банер Міжнародна технічна допомога, на якому постійно висвітлюється інформація про те, які гранти чи конкурси проводяться на даний час, взірці заявок, терміни їх подачі та умови участі, а також створено сторінку “Районний ресурсний центр громад Збаразького району”, де можна почерпнути інформацію про участь району у проекті ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток орієнтований на громаду – ІІІ”

Варто зазначити, що Збаражчина має позитивний досвід щодо залучення коштів країн Європейського Союзу. У 2015 році у галузі освіти реалізовано чотири мікропроекти ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на суму понад півтора мільйона гривень, з яких понад 800 тисяч – кошти ЄС, 180 тисяч – кошти громад, 380 тисяч гривень – співфінансування із місцевих бюджетів. Торік замінено вікна і двері у Зарудянській, Красносільській та Коханівській школах, а у Максимівській школі на завершенні заміна покрівлі. Для ремонту ФАПу у селі Красносільці було залучено 113 тисяч гривень Посольства Німеччини. Співфінансування з місцевого бюджету – 47 тисяч гривень.
У цьому році відділ економічного розвитку РДА уже подав сім заявок на участь в конкурсах міжнародної технічної допомоги. Йдеться про гранти у розмірі 10 тисяч євро.
На конкурс, оголошений Міжнародним Фондом «Монсанто», заявку подала громадська організація села Максимівка, де громада планує залучити кошти для облаштування котельні в школі, а також громадська організація села Заруддя, яка цього року хоче в школі облаштувати комп’ютерний клас.
П’ять заявок громадські організації подали на конкурс, оголошений Фінським Фондом Місцевого Співробітництва. Так, у Стриївці громада хоче замінити вікна і двері в школі, у Залужжі та Максимівці – відремонтувати клуби, а у Коханівці – медпункт. Громадська організація з Максимівки також спробує виграти грант у від Фінського фонду для облаштування котельні в навчальному закладі.
Як показує практика, чим більше заявок на конкурси, тим більше шансів отримати грант.
Зауважу, що більшість донорів не надає коштів органам державної влади та органам місцевого самоврядування. Також учасниками грантових конкурсів майже ніколи не бувають політичні партії, релігійні організації, профспілки. Найчастіше одержувачами коштів можуть бути громадські об`єднання та благодійні організації, дуже рідко – органи самоорганізації населення, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та ініціативні групи.
Значна частина донорів підтримує в основному ті організації, які уже мають досвід участі в конкурсах.
Важливим стримуючим фактором виступає розмір власного внеску, який може сягати від 10 до 50%, адже жоден донор не прагне профінансувати 100% бюджету проекту. Власний внесок організації­заявника та залучені з інших джерел кошти мають продемонструвати серйозність намірів шукача та вагомість його заявки. Якщо умови конкурсу не вимагають суто грошової форми власного внеску, до нього можна включити вартість робіт, які будуть виконуватись в рамках реалізації проекту членами вашої організації та волонтерами, вартість оренди приміщень, оргтехніки та транспортних засобів, які є в розпорядженні вашої організації та будуть використовуватись при реалізації проекту; вартість витрат на мобільний зв’язок та Інтернет тощо.
Важливий аспект це термін реалізації проекту. Найбільш поширеними є конкурси для середньострокових проектів – від 3 до 9 місяців. Рідше проводяться конкурси, які залишають на реалізацію до 3­х місяців.
Донори, як правило, не фінансують довгострокові проекти. Якщо проект не може бути виконаний за рік, то він має бути розбитий на окремі стадії. причому заявки на наступні стадії пишуться вже після реалізації попередньої.

Оксана МОРГУН