Головна Новини У Підволочиську виступили проти “оптимізації” лікарень

У Підволочиську виступили проти “оптимізації” лікарень

лікар

лікарДепутати фракції Всеукраїнського об’єднання “Свобода” у Підволочиській районній раді Тернопільської області виступили проти реформування медицини в районі. На заклик свободівців депутатська більшість відхилила пропозицію влади “оптимізувати” медичну галузь краю – повідомили в Прес-службі Підволочиської районної організації ВО “Свобода”

Як відомо, Тернопільська область є пілотною в здійсненні медичної реформи. Відзначимо, що реформування повинно відбутися згідно з рішенням Ради регіонів від 15 вересня 2011 року № 1-1/2387 про роботу місцевих державних адміністрацій щодо виконання програм соціально-економічного розвитку регіонів і реалізації Програм економічних реформ Президента України та керуючись розпорядженням голови обласної державної адміністрації “Про заходи щодо реформування первинної медико-санітарної допомоги”. Зокрема, згідно з документом, передбачено створення центрів первинної медико-санітарної допомоги. Проте медичні працівники Підволочиського району не згідні з методами впровадження реформи, адже це призведе до знищення медицини району як такої. Зі своїми скаргами та пропозиціями громадяни звернулися до депутатів районної ради від ВО “Свобода”.

Ретельно вивчивши розпорядження ОДА та запропоновані Півдволочиською райдержадміністрацією шляхи реорганізації лікарень та ФАПів у районі, депутати-свободівці рішуче виступили проти впровадження цієї реформи в краї та закликали депутатів інших політичних сил і громадськість району не підтримувати так звану “оптимізацію” медицини.

Уповноважена фракції ВО “Свобода” Ольга Качмарик-Комарніцька зазначила: “Розмежування первинної та вторинної медичної допомоги призведе до хаосу в медичних закладах. Адже, щоби отримати кваліфіковану допомогу, жителям району потрібно буде звертатися в обласний центр, що віддалений від деяких сіл на більш як 70-80 км. Це може бути фатальним для важкохворих. Реформою пропонується скоротити третину медичного персоналу, а це збільшить і без того високий рівень безробіття. Скорочення ліжкомісць спричинить закриття цілих відділень районної лікарні, а це в свою чергу позначиться на наданні спеціалізованої медичної допомоги. Лікарі втратять фаховий рівень за відсутності практики. На даний час амбулаторії у селах потребують капітального ремонту або реконструкції. У деяких із них немає належних умов для роботи. Сюди не вкладали кошти протягом 30-ти останніх років. ФАПи потрібно привести у відповідність до сучасних вимог – відремонтувати, облаштувати внутрішніми вбиральнями, гарячою та холодною водою, а також сучасними маніпуляційними кабінетами. На разі потрібно направляти кошти на впровадження енергозберігаючих технологій, газифікацію, водопостачання та водовідведення, капітальні та поточні ремонти будівель лікувально-профілактичних закладів, забезпечення їх паливно-мастильними матеріалами. Потрібно не втратити, а зберегти роками збудовану й перевірену структуру медичної галузі району. Запропонована ж псевдореформа негативно відіб’ється на наданні медичних послуг і нагадує переливання з пустого в порожнє!”

На заклик фракції ВО “Свобода” у Підволочиській районній раді не підтримувати реформу медицини в районі відгукнулася більшість депутатів, і пропозиції влади щодо створення центру первинної медико-санітарної допомоги було відхилено.