Головна Новини Тернополяни довіряють служителям Феміди?

Тернополяни довіряють служителям Феміди?

sud-femidaІз 1 по 5 вересня 2014 року в апеляційному суді Тернопільської області в рамках Всеукраїнської акції “Зміцнимо довіру громадян до суду” з метою розвитку діалогу між судовою владою і суспільством та підвищення довіри громадян до суду проводилось анонімне опитування (шляхом анкетування) відвідувачів. Участь в акції взяло 65 осіб.

Питання анкети охоплювали всі сфери діяльності суду — від умов перебування громадян у приміщенні, доступу до інформації до незалежності й неупередженості суддів загалом та ефективність роботи апеляційного суду зокрема. Забігаючи наперед, варто наголосити, що більшість громадян зазначили, що довіряють судовій гілці влади, щодо проявів корупції та хабарництва серед служителів Феміди, про це знає 20% опитаних.

Отож учасникам акції запропонували відповісти на 12 питань (до кожного пропонувалось 5 відповідей: ні, скоріше ні, скоріше так, так, важко сказати). Насамперед респондентів попросили оцінити умови перебування у суді і 47% опитаних вважають їх добрими, 30% – відмінними і лише 1,5% — незадовільними.

40% громадян вважають відмінним інформування відвідувачів апеляційного суду (йдеться про повноту, якість та доступність інформації для відвідувачів суду, наявність інформаційних стендів, зразків документів, порядку сплати судового збору; зрозумілість інформації щодо місця та часу проведення судових засідань; наявність інформації в Інтернеті тощо), 35% – доброю і лише 7% – незадовільною.

Характеризуючи ефективність організації роботи суду(зокрема, дотримання строків, процедура розгляду справ; чи вчасно отримали повідомлень про розгляд справ тощо), понад 46% вважають її відмінною і ще 43% – доброю, оцінку “незадовільно” поставила 2 людей (менше 2%).

Водночас 45% відвідувачів вважають апеляційний суд Тернопільської області незалежним та неупередженим і лише 2,5% вказали, що їм “важко сказати”.

Тим часом, майже 85% респондентів зазначили, що судді до відвідувачів ставляться коректно та ввічливо, аналогічно 87% опитаних вказали щодо відношення до нихпрацівників апарату суду.

70% респондентів вказали на неупереджене ставлення до них, не залежно від статі (чоловік чи жінка) сторін по справі, свідків тощо, і лише одна людина вважає, що гендерна нерівність таки існує.

Досить високо (72% опитаних) оцінили ефективність виконання суддями своїх функціональних обов’язків, насамперед дотримання процедури відкриття провадження у справі, забезпечення доказів та позову) і лише 12% не остаточно визначились з цього приводу.

У цьому контексті не дивно, що, відповідаючи на актуальне зараз питання, чи відомі факти корупції та хабарництва серед суддів і працівників суду, 94% респонденти категорично заперечили це, хоча 6% відповіли “так”.

У продовження теми, 75% відвідувачів переконані, що “суд прийняв (прийме) справедливе рішення у Вашій справі?”, й лише 3% не впевнені у цьому. А 63% громадян довіряють суду, в якому розглядається їхня справа.

На підсумкове питання стосовно довіри загалом до судової влади України, 81% респондентів відповіли ствердно і тільки 13% мають у цьому сумнів.

Підбиваючи підсумки, варто сказати, що в цілому тернополяни довіряють четвертій гілці владі — судовій, якщо ж і трохи недовіряють, то через емоції, адже не всі виграють справи.

Хотілось би наголосити, що організаторами акції виступили Рада суддів України, Державна судова адміністрація України та Центр суддівських студій в рамках проекту Ради Європи «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні» за сприяння Уряду Швеції.

Прес-служба апеляційного суду Тернопільської області