Головна Новини Свято на Божій горі

Свято на Божій горі

09 травня 2012 року Свята Православна Церква відзначає свято Переполовення П’ятдесятниці. Традиційно в цей день звершується урочиста архієрейська Божественна літургія на Божій горі, що біля Почаєва.
За переказами, Божа гора здавна була місцем подвижництва численних монахів, про що свідчить велика кількість печер. Саме на цьому місці у часи монголо-татарської навали відбулось чудесне явлення Божої Матері, після якого на скелі залишився відбиток її стопи, тому це місце вже століттями шанується як святе.

В цей день свято розпочалось урочистою зустріччю архієреїв біля підніжжя гори, звідси розпочався хресний хід на її вершину, до традиційного місця богослужіння.
Очолив Божественну літургію архієпископ Іов у співслужінні Високопреосвященнійшого архієпископа Нестора та духовенства із Тернопільсько-Кременецької, Тернопільсько-Бучацької та Рівненської єпархій.

Цього дня до причастя Святих Тайн приступило багато паломників, що приїхали з різних парафій Тернопільської єпархії.
В день Переполовення після літургії традиційно звершується мале водосвяття, де ми просимо Господа напоїти спраглі душі водами благочестя, як Він «кликав, говорячи: коли прагне хто з вас нехай прийде до Мене та й п’є!» (Ін. 7, 37), тож і цього дня, всі вірні через окроплення святою водою, сподобились отримати особливу Божу благодать.

Прес-служба Тернопільської єпархії