Головна Новини Стойко пішов дальше ніж Фаріон

Стойко пішов дальше ніж Фаріон

Стойко Іван

Стойко ІванДепутат Верховної Ради від фракції НУ-НС Іван Стойко пропонує парламенту визначити умовою для отримання громадянства України володіння державною мовою, включаючи здатність читати, писати і розмовляти державною мовою, передають Українські новини

Про це йдеться в законопроекті № 9728, зареєстрованому в Раді 18 січня.

Цим документом депутат пропонує парламенту внести відповідні зміни до статті 9 закону Про громадянство України.

Зміни також передбачають визначення умовою для отримання громадянства знання основ історії, політичного та економічного устрою України, основних традицій українського народу.

Ця умова не поширюється на осіб, які мають певні фізичні вади (сліпі, глухі, німі), а також на осіб, які, згідно із законодавством, досягли пенсійного віку.

Відповідно до законопроекту, рівень володіння державною мовою, порядок його вивчення або підтвердження рівня володіння, включно зі знанням основ історії, політичного та економічного устрою України, а також порядок видачі відповідного документа про зазначене встановлюються Кабінетом Міністрів.

Чинне законодавство передбачає, що умовою для отримання громадянства України є володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування.

На думку депутата, прийняття законопроекту сприятиме належній інтеграції в українське суспільство осіб, які будуть отримувати громадянство України.

Як повідомлялося, у вересні 2011 року Рада відмовилася ввести обов’язкову здачу іноземцями та особами без громадянства тестів на знання Конституції, законодавства про громадянство та рівня володіння українською мовою для надання їм громадянства України.