Головна Новини Старий Збараж: при розробці кар’єру завдали збитків на 2 млн грн

Старий Збараж: при розробці кар’єру завдали збитків на 2 млн грн

PM515image002Через розробку Тернопільського кар’єру руйнується пам’ятка археології, втрачається цінна інформація як для науки, так і для суспільства.

За словами начальника обласного управління державної служби боротьби з економічною злочинністю Василя Мокрицького, правоохоронці краю виявили факт незаконної розробки надр, а саме розробку кар’єру, розташованого на території Старозбаразької сільради.

Про це повідомили у Секторі звязків із громадськістю МВС у Тернопільскій області 9 грудня. Сьогодні, на електорнону адресу сайту Реально надійшов лист за підписом голови правління
ПАТ «Тернопільський кар’єр» Свідерського І.С.

В якому розяснюється, що на протязі багатьох десятиріч ПАТ «Тернопільський кар’єр» веде свою діяльність на території Тернопільської області. За цей час створено більше 300 робочих місць та сплачено мільйони гривень у державний та місцеві бюджети.

ПАТ «Тернопільський кар’єр» має всі необхідні дозволи та ліцензії на ведення діяльності. Наказом Державної служби геології та надр України № 595 від 27 грудня  2013 році підприємству подовжено дію Спеціального дозволу на користування надрами терміном на 20 років, т.б. до 27.11.2033 року . Хотілось би зазначити, що з 18 жовтня 1995 року ПАТ «Тернопільський кар’єр» працює на Старозбаразькому родовищі у відповідності до наданої ліцензії, спеціальних дозволів та державного акту на право постійного користування землею для обслуговування виробничих приміщень та розробки кам’яного кар’єру ( № 154 від 28.12.2001 року), що начисто спростовує версію незаконної діяльності ПАТ «Тернопільський кар’єр» на даному родовищі корисних копалин. У 2013 році, на виконання розпорядження голови Тернопільської ОДА № 844-од від 19.10.2012 року ми підготувати проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ПАТ «Тернопільський кар’єр» на території Старозбаразької сільської ради, Збаразького району. Даний проект пройшов всі погодження  у відділі Держземагенства у Збаразькому районі, Старозбаразькій сільській раді і був переданий в ОДА на затвердження. При затвердженні проекту від обласної інспекції охорони пам’яток історії та культури нам стала відома інформація, що на території Старозбаразського кар’єру знаходиться археологічна пам’ятка. Перш за все, виникає питання: якщо пам’ятку, з повідомлення директора обласної інспекції охорони пам’яток історії та культури Марини Яготинської віднайшли у 1988 році, то чому повідомлення про наявність пам’ятки ми отримали лише у серпні 2013 року? Відповідь, напевно, полягає в тому, що одразу після отримання повідомлення нам запропонували:- «з метою вирішення питання по суті, необхідно здійснити археологічні дослідження», тобто оплатити роботи (а це не маленькі суми) по дослідженню, що аж ніяк не є вимогою чинного законодавства України.

Розуміючи проблемність ситуації, після отримання інформації про наявність археологічної пам’ятки підприємство прийняло компромісне рішення і просто зупинило роботи на площі 1,00 га, маючи в розпорядженні загальну ділянку в 10,2 га, на яких можливо вести роботи, не зашкоджуючи виділеній ділянці. В 2014 році, через складну ситуацію в економіці країни, роботи в кар’єрі взагалі зупинилися, причому це відбулося за власним рішенням підприємства, не пов’язаним з відкриттям якоїсь там справи, і значно раніше, ніж про це говориться в неправдивому повідомленні, поширеному окремими ЗМІ.  Відповідно, поширене у ЗМІ Тернопільським обласним управлінням МВС України твердження, що ми завдаємо збитки державі в результаті незаконної розробки надр, а саме розробки кар’єру, розташованого на території Старозбаразької сільради, є безпідставним. Особливо цікаво було б почути, як розраховувалась озвучена сума ніби то завданих збитків.

Виникає питання, чи дійсно відбуваються зміни в Державі, чи у нас все ще залишається поширеною практикою використання «різних інструментів» для ускладнення роботи підприємств, які ведуть свою діяльність на основі виданих дозволів і згідно чинного законодавства? Варто додати, що даний факт також не сприяє і процесу залучення стратегічних партнерів з-за кордону, з якими підприємство зараз веде активні переговори. А відновлення інвестиційної привабливості, гарантування захисту права власності – на сьогодні одні з головних викликів і передумов збереження державності в умовах жорсткого дефіциту бюджету та некерованості курсу вітчизняної валюти.