Головна Новини Сьогодні – День соціальної справедливості

Сьогодні – День соціальної справедливості

Олексишин

ОлексишинСьогодні у День соціальної справедливості на черговому засіданні у Тернопільському прес-клубі своє бачення соціально-економічної нерівності на Тернопільщині висловили представники профспілок та влади. На їхнє переконання, у той час, коли звичайні працівники змушені виживати за копійки, бізнесмени шикують у розкоші. Як наслідок, це призводить до зростання бідності в області.

Тарифна ставка працівника першого розряду відстає від мінімальної заробітної плати на 300 гривень. З 1 січня мінімальна зарплата 1073 гривні, для бюджетників – 773 гривні. За підрахунками фахівців федерації профспілок України розрив у доходах між 10% найбільш забезпечених громадян України і 10% найбідніших складає більше 40 разів. І сьогодні, на жаль, Тернопільська область входить у п’ятірку найбідніших областей України. Рівень бідності у нас 37,5%, – зазначив голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний.

Найбідніші – працівники соціальної сфери. Сьогодні вони фактично живуть на межі бідності.

 В 2011 році районні управління праці та соціального захисту населення були забезпечені фінансуванням тільки на 55% від потреби. Середня заробітна плата працівників управління праці на рівні 1390-1400 гривень, – бідкається голова обласної організації профспілки працівників соціальної сфери Роман Ящищак.

На думку представників профспілок, сьогодні в Україні потрібно підняти рівень мінімальної зарплати принаймні на 15%.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Богдана Петрівна Олексишин наголосила:

Соціальна справедливість це не лише заробітні плати, але і доступ людей до освіти, робочих місць, пільг, та інших благ, які надає держава. Забезпечення соціальної справедливості це справа всієї гуманітарної та економічної сфери.

На обліку в управління праці і соціального захисту 317 тисяч пільговиків. Також вона відзначила, що ситуація в соціальній сфері не є однозначна однак, управління докладає максимум зусиль, щоб не допустити скорочення робочих місць і в повному обсязі виплачувати ті допомоги, які передбачені законодавством. Також богдана Петрівна проінформувала що найбільшим в області боржником заробітної плати серед банкрутів є Тернопільавіатранс, який влада намагається вивести з цього стану.