Головна Новини Скандальний перинатальний центр здадуть в експлуатацію не раніше серпня

Скандальний перинатальний центр здадуть в експлуатацію не раніше серпня

Завершити ремонтні роботи у перинатальному центрі «Мати і дитина» планують не швидше, ніж наприкінці першого півріччя. Його ж офіційне відкриття, швидше за все, відбудеться у серпні цього року. Наразі у пологовому на завершенні зовнішні ремонтні роботи. Тепер черга за реанімаційними та пологовими залами. Натомість медики закладу освоюють нові технології та відшліфовують навики роботи на новому обладнанні.

Загалом на реконструкцію перинатального центру «Мати і дитина» заплановано витратити 44 млн. грн. Держава інвестує у цей проект 37 мільйонів гривень. Решту коштів – обласний бюджет. 1,5 млн. грн. закладено у бюджеті 2013 року. Це на 350 тис. більше, ніж торік.

Варто зазначити, що відкриття перинатального центру спершу планували на грудень 2012 року. Тоді ж почалися розмови про те, що вкластися у терміни області не дає виконавець послуг з будівельних робіт, мовляв, його потужності надто малі для такого обсягу робіт. Замовником реконструкції є управління капітального будівництва облдержадміністрації. Виконавцем – фірма «Техно-буд».Та, за словами начальника управління охорони здоров’я ТОДА Михайла Буртняка, проблема не у виконавці коштів, а казначействі.

– У нас були проблеми з поступленням коштів. У два останні місяці 2012 року були перебої з фінансуванням. Кошти були зареєстровані, але перерахунок через казначейство дуже важко було провести. Сподіваємось, це питання буде вирішене. Зараз у перинатальному центрі завершено зовнішні роботи. Тепер підрядники працюватимуть над оформленням чистих приміщень: реанімаційної зали та пологових залів, – зазначив Михайло Буртняк.

А ось відкрити перинатальний центр планують не раніше серпня цього року. Принаймні такий термін озвучив начальник головного управління охорони здоров’я. Хоча губернатор Валентин Хоптян свого часу обіцяв реконструювати перинатальний ще до нового року.

За словами пана Буртняка, на будівельні роботи уже використано 15 мільйонів гривень. Найближчим часом очікується надходження невикористаних у минулому році ще понад 8 млн. грн. В область уже надійшло медичне обладнання на суму 12 млн. грн.

– Зараз обладнання знаходиться на складі спецмедбази. Ще частину його довезуть найближчим часом, зокрема, монітори, кювези, ультразвукову апаратуру. Усе обладнання придбане за державні кошти. Воно дозволить створити безпечні умови для пологів у перинатальному центрі, – каже Михайло Буртняк. – Фонд Пінчука надав нам ультразвуковий апарат вартістю 250 тис. грн. спеціально для новонароджених дітей,– каже Михайло Буртняк. – Через японське посольство перинатальний центр отримав УЗД-апарат фірми «Тошиба» вартість 920 тис. грн.

За словами Михайла Буртняка, медики центру проходять відповідну підготовку відповідно до графіку. Для центру закуплено багато сучасного медичного обладнання, тому необхідно підготувати кадри до роботи на ньому.

Зоряна Гарасимів (“Номер один”)