Головна Новини Щоб працював телевізор потрібно 600 гривень

Щоб працював телевізор потрібно 600 гривень

ТТБ

ТТБУ найближчий час соціально незахищені верстви населення області безкоштовно отримуватимуть сеттобокси – пристрої для отримання телевізійної картинки в цифровому форматі. Всі решта громадян, якщо матимуть бажання дивитися телевізор, змушені будуть його придбати за ціною, близькою до 600 гривень. Нагадаємо, що з 2015 року вся телекартинка в Україні відбуватиметься у цифровому форматі, натомість наші телевізори налаштовані на прийом лише аналогового сигналу.

Про це “Номер один” повідомив представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Тернопільській області Михайло Зубик.

16 листопада 2011 року можна вважати історичною датою, адже тоді ТТБ спільно з оператором багатоканальної телемережі ТОВ “Зеонбуд” і Тернопільською філією концерну РРТ забезпечили вихід першої програми у цифровому стандарті DVВ-Т2 (МРЕG- 4). Розповсюдження програм відбувається з п’яти телепередавачів у Тернополі, Бережанах, Бучачі, Кременці та Чорткові. Вже забезпечена технічна можливість отримувати сигнали 21 загальнонаціонального телеканалу.

А наскільки реально нині мешканцям області приймати цифровим сигнал? Представник Нацради в Тернопільській області Михайло Зубик підтверджує, що це дійсно проблема, при цьому вона поступово вирішується.

– Для прийому цифрового сигналу до звичайного телевізора потрібно підключити спеціальні приставки – сеттобокси. Держава вирішила безкоштовно забезпечити ними соціально незахищені категорії мешканців області. Для цього загалом по країні в держбюджеті закладено понад 350 млн. грн. і очікується, що 800 тис. сімей вже в цьому році їх отримають. Загалом цією програмою охоплять близько 1,5 млн. українців. До того ж у цьому місяці має надійти у вільний продаж близько 200 тис. сеттобоксів. Його вартість спершу обговорювалася на рівні 300 грн., однак нині говориться про вдвічі більшу ціну – близько 600 грн. Подорожчання відбулося через в’їзне мито на товар, адже він закордонного виробництва, однак в планах уряду зменшити мито, щоб ці пристрої подешевшали та стали доступнішими українцям, – зазначив представник Нацради.