Головна Новини СБУ буде тепер займатися всіма не задоволеними

СБУ буде тепер займатися всіма не задоволеними

СБУ

СБУВерховна рада змінила порядок розслідування кримінальних справ, пов’язаних з організацією масових заворушень. Тепер замість Міністерства внутрішніх справ подібними справами займатимуться в Службі безпеки України (СБУ). Правозахисники та громадяни, які в минулому були засуджені за організацію заворушень, вважають, що такі зміни дозволять СБУ розв’язати політичні репресії проти опозиції. У свою чергу автор відповідного законопроекту народний депутат Анатолій Гриценко упевнений, що саме СБУ повинна займатися справами, пов’язаними з безпекою держави, пише kommersant.ua

Учора народні депутати прийняли закон “Про внесення зміни до Кримінально-процесуального кодексу про уточнення підслідності”. Серед іншого в документі змінено порядок порушення справ за ст. 294 Кримінального кодексу (“масові заворушення”). Тепер такі кримінальні справи повинні розслідуватися не працівниками МВС, як було раніше, а співробітниками СБУ.

Згідно зі ст. 294 КК, масовими заворушеннями є дії, “що супроводжуються насильством над особистістю, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель або споруд, насильницьким виселенням громадян, опором представникам влади із застосуванням зброї або інших предметів, які використовувалися як зброя”. Ці діяння тягнуть за собою тюремне ув’язнення на термін від 5 до 8 років, а якщо заворушення призвели до загибелі людей – до 15 років.

У незалежній Україні обвинувальний вирок по справі про масові заворушення, пов’язаних з політичними акціями, виносився один раз – за підсумками зіткнень з міліцією учасників акції “України без Кучми” біля адміністрації Президента 9 березня 2001 року. Нагадаємо, тоді мітингувальники спробували взяти штурмом будівлю адміністрації, проте були розігнані міліцією. 19 чоловік було затримано, 18 з них – засуджені до тюремного ув’язнення строком від 2,5 до 4 років.

Правозахисники піддали критиці нову редакцію закону. На думку голови Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, прийняття документа “підвищить роль СБУ у політичних справах”. Пан Захаров вважає, що влада побоюється масових акцій протесту опозиції і прийняттям даного закону намагається убезпечити себе від подібних виступів. “Ми бачимо, що СБУ перетворюється в орган, який охороняє владу від тих, хто нею незадоволений”, – говорить правозахисник.

Схожої думки дотримується і голова київської міської організації УНА-УНСО Ігор Мазур – один з тих, хто був засуджений на 4 роки за звинуваченням в організації масових заворушень під час акції “України без Кучми”. “В останні роки ст. 294 застосовувалася виключно до ув’язнених, які організовували бунти у в’язницях і таборах, так що цілком логічно, що цими справами займалася міліція. Тепер же цю статтю будуть використовувати, щоб відкривати справи проти представників опозиції і підганяти під екстремізм будь-які масові виступ громадян “, – вважає пан Мазур.

Автор законопроекту – народний депутат Анатолій Гриценко (“Наша Україна-Народна самооборона”) – з такими аргументами не згоден. “Я виходжу з того, як повинна працювати державна машина. Подібними справами повинні займатися в СБУ. Однак якщо ця машина гнила, то питання про підслідність дійсно вторинний”, – заявив “видання” пан Гриценко. На його думку, опозиція і громадяни зараз побоюються будь-яких силових відомств. “Але це не означає, що в опозиції повинні сидіти склавши руки і не думати про нормальні закони. Рано чи пізно відповідальність понесуть і міліціонери, і співробітники СБУ, якщо вони порушували закон”, – пообіцяв Анатолій Гриценко.

У Міністерстві внутрішніх справ рішення парламенту коментували обережно. “Так, тепер ми позбавлені можливості розслідувати подібні справи. Але, по-перше, міліція все одно буде припиняти будь-яке порушення закону, а по-друге, працівники СБУ і до цього спостерігали за масовими акціями на випадок, якщо виникнуть заворушення”, – сказав джерело “‘” в МВС.

В СБУ зміна підслідності пояснюють тим, що “часто серед організаторів масових заворушень присутні люди, пов’язані з екстремістськими організаціями та об’єднаннями”. “Саме тому ці справи передали нам”, – сказав співрозмовник “‘” в спецслужбі.