Головна Новини Різдво Христове – одне з найбільших християнських свят!

Різдво Христове – одне з найбільших християнських свят!

7 січня особлива духовна радість обіймає кожного з нас, бо цей день – незвичайний. Ми прославляємо одну з найвеличніших подій Священної історії щирим і сповненим радості привітанням: „Христос рождається – славіте Його!”

Різдво Христове – одне з головних християнських свят, друге після Великодня, встановлене на честь народження Ісуса Христа. В Україні, яка використовує григоріанський календар, це свято припадає на 7 січня. Свято Різдва Христового в Україні шанують і відзначають з тих часів, коли Київська Русь прийняла Хрещення, в 988 році, при великому князі Володимирі. А передсвяткові приготування завжди супроводжувалися ретельною підготовкою: всі господарські роботи закінчувалися, будинок сяяв чистотою, а члени сім`ї одягалися в обновки і готові були до ритуальних обрядів – колядувати, щедрувати і засівати. Сьогодні різдвяні обряди не втратили своєї актуальності. У кожній родині на Святий вечір (6 січня) готують традиційні кутю та узвар, а стіл накривають дванадцятьма пісними стравами. Але до першої зірки, як і колись, їжу не вживають, оскільки Різдвяний піст це забороняє. А ось 7 січня святкова вечеря поповнюється і скромною їжею, включаючи фаршированого порося, ковбасу, шинку та випічку. У церквах священики служать божественні літургії, миряни причащаються святих таємниць, а від мерехтіння свічок в світ кожного віруючого входить спокій, благодать і мир.

У світлі Різдва Христового людина повинна прагнути очиститися від скверни, відродити наші душі й серця у покаянні, любові і всепрощенні. Різдво Христове — як нове очищення, воно виводить нас з темряви до світла, зцілює духовно, об’єднуючи в єдину могутню християнську родину.

У цей надзвичайно складний час становлення нашої держави ми всі повинні пройнятися духом любові й будувати нове життя у світлі Христових заповідей і моралі. І нехай оцей всемогутній, преображаючий дух світлого Народження Христового запанує в наших серцях нині і повсякчас, і на віки вічні! Славимо Його!

Тож, напередодні цього великого свята віддаймо шану нашим побратимам та з гідністю його відзначмо, показуючи приклад християнської любові до ближніх та застерігаючи віруючих від розбрату та непорозумінь на релігійному грунті.

Поки маємо час робимо добро усім, на славу Господа нашого Ісуса Христа.