Головна Новини Прокурори вчилися працювати з дітьми

Прокурори вчилися працювати з дітьми

ювенальна юстиція

ювенальна юстиціяПро особливості застосування законодавства, спрямованого на захист прав і свобод дітей, які потрапили у конфлікт із законом, йшлося на навчально-методичному семінарі, організованому прокуратурою області 8 листопада 2012 року.

Як зазначила у своєму виступі начальник відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури області Марина Чудопалова, 24 травня минулого року Президент України схвалив Концепцію розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні, якою визначено побудову в країні повноцінної системи кримінальної юстиції, спроможної забезпечити законність, обґрунтованість та ефективність кожного рішення щодо дітей, які потрапили у конфлікт із законом.
Генеральний прокурор України реформував органи прокуратури, фактично ввівши ювенальні відділи на обласних рівнях та ювенальних прокурорів на місцях, які забезпечують під час здійснення дізнання, досудового слідства та правосуддя щодо неповнолітніх, які вчинили правопорушення, додержання їх прав з урахуванням вікових, соціально-психологічних, психофізичних та інших особливостей розвитку.
«Ми повинні максимально захистити дитину від негативного впливу, не допускати її залучення до протиправної діяльності. У разі необхідності надати допомогу дітям, їх батькам та особам, які виконують обов’язки щодо виховання дітей. Підвищувати роль сім’ї у процесі виховання. Задля цього всі хто, бере участь у кримінальному провадженні щодо неповнолітніх зобов’язані здійснювати процесуальні дії в порядку, що найменше порушує звичайний уклад життя неповнолітнього та відповідає його віковим та психологічним особливостям», – наголосила Марина Чудопалова.
Зі вступом у силу нового КПК до неповнолітнього може застосовуватися додатковий запобіжний захід – передання під нагляд батьків, опікунів, або навіть під нагляд адміністрації установи, де виховується дитина. Застосування даного запобіжного заходу щодо неповнолітніх, у світлі вимог Концепції, є пріоритетним перед іншими, визначеними ст.176 нового КПК України. Тому прокурор за наявності підстав зобов’язаний виявляти ініціативу у даному питанні.
Разом з тим, Концепція розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні має на меті вживати всіх можливих заходів з тим, щоб дитина не була засуджена та притягнута до кримінальної відповідальності.
На семінарі прокурори районів та їхні помічники, які відповідають за вказаний напрям роботи, судді апеляційного суду Тернопільської області, представники кримінальної міліції у справах дітей, слідчі, уповноважені здійснювати досудове розслідування кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми, визначили єдині підходи до вирішення проблем дітей нашої області.