Головна Новини Понад 18 мільйонів гривень за місяць віддали тернополяни шахраям

Понад 18 мільйонів гривень за місяць віддали тернополяни шахраям

Понад 18 мільйонів гривень у вересні виманили шахраї у тернополян. Нова хвиля шахрайств пов’язана із заробітками.

Про це Суспільному в ефірі Українського радіо Тернопіль розповів старший інспектор Департаменту кіберполіції Нацполіції Тернопільщини Роман Свірський.

“Людям пропонують або інвестувати у незрозумілі компанії, або легкий заробіток, пов’язаний з переглядом відео, лайками, коментарями у соцмережах тощо. Пішла хвиля псевдоінвестицій, там люди втрачають десятки і навіть сотні тисяч доларів. Інвестують в золото, нафту, криптовалюту. Люди не вірять банкам, а вірять сумнівним компаніям, не розуміючи, що не може бути в Україні 140% прибутку на місяць”, — розповідає Роман Свірський.

інспектор Департаменту кіберполіції Нацполіції Тернопільщини

Роман Свірський. Фото: Суспільне Тернопіль

Чоловік каже, не може перегляд відео, лайк, коментар коштувати 30-50 гривень. А якщо приходять листи з пропозицією співпраці з доставки на Amazon, Fedex, EBay, відповідати не варто.

“Потрібно пам’ятати, що такі великі компанії не набирають людей через месенджери в Україні. В основному вони набирають програмістів через свій рекрутинговий центр, а всі решта їм не потрібні”, — говорить Роман Свірський.

Повідомлення

Повідомлення від шахраїв. Фото: Суспільне Тернопіль

За жовтень кіберполіція Тернопільщини прийняла від громадян 354 звернення, збитки громадян сягнули майже 10 мільйонів гривень. 29 з них пов’язані з виманюванням грошей через фішингові сайти, 24 — прохання про допомогу, 63 — недоставлення товару чи ненадання послуг, 202 — інші види шахрайств.