Головна Новини Поліція відкрила кримінальну справу проти Почаївської лаври УПЦ МП?

Поліція відкрила кримінальну справу проти Почаївської лаври УПЦ МП?

Головним Управлінням Національної поліції України в Тернопільській області вирішується питання про відкриття кримінального провадження, за ознаками вчинення злочину передбаченого ст.161 Кримінального кодексу України «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії» щодо Свято-Успенської Почаївської лаври Московського патріархату

Правоохоронці вивчають матеріали заяви «Правого сектору»  до керівника Нацполіції Тернопільщини О.Богомола про поширення на території Свято-Успенської Почаївської лаври та через підконтрольні їй сайти матеріалів релігійного характеру, зміст яких спрямований на приниження честі і гідності представників інших конфесій, спонукає до нетерпимості тощо. Йдеться про сумнозвісні «Почаївські листи» – «Розкол. Патріотизм чи злочин?», «Католицизм и его борьба с Православием», «Чому світове Православ’я не визнає Київського Патріархату?», «Святые отцы о ереси латинства (о католичестве)», «Осторожно секта! …» та ін., електронні версії яких Лавра розмістила на власному сайті.

Нагадаємо, що українське законодавство наголошує на неприпустимості дискримінації за ознаками віри. «Будь-яке пряме чи непряме обмеження прав, встановлення прямих чи непрямих переваг громадян залежно від їх ставлення до релігії, так само як і розпалювання пов’язаних з цим ворожнечі й ненависті чи ображання почуттів громадян, тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом», – говорить закон України «Про свободу совісті і релігійні організації». У цьому ж контексті від «Правого сектору» надійшла заява на голову Тернопільської ОДА С.С.Барну з вимогою ініціювати припинення діяльності релігійної громади чоловічого монастиря Свято-Успенської Почаївської Лаври УПЦ через порушення законодавства у сфері релігії.