Головна Новини Младорегіонали продовжують справу свободівця – Головка

Младорегіонали продовжують справу свободівця – Головка

стоп алкоголь

стоп алкогольЗаборонити в Україні продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива з 22:00 до 7:00, пропонує депутат ПР Андрій Пінчук, повідомляє comments.ua

Відповідний законопроект № 9621 «Про внесення змін до законодавчих актів України щодо посилення боротьби із зловживаннями у сфері продажу і споживання пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв», розроблений А. Пінчуком, зареєстрований в парламенті 20 грудня 2011 року.
Крім того, законопроектом пропонується посилити відповідальність за продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв або пива, крім безалкогольного, неповнолітнім, ввівши кримінальну відповідальність за подібні систематичні порушення. При цьому систематичним вважається продаж зазначеної продукції неповнолітнім тричі на рік або частіше.
Законопроект також передбачає посилення адміністративної відповідальності за рахунок підвищення розміру штрафів за правопорушення, пов’язані з продажем алкогольних напоїв та їх споживанням. Зокрема, за порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями та тютюновими виробами передбачені штрафні санкції в розмірі від 250 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі.
Законопроектом пропонується заборонити продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів на відстані менше ніж 200 метрів від загальноосвітніх навчальних закладів, а також споживання алкоголю на вулицях, у парках, скверах та в під’їздах житлових будинків.
«Оскільки таке споживання відбувається на очах неповнолітніх,та схиляє їх до такого вживання і провокує уявлення про споживання алкоголю, як про «звичайну справу», – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.
За розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява в громадських місцях у нетверезому вигляді передбачений штраф у вигляді 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, у разі повторного порушення – до 30 неоподатковуваних мінімумів. За розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв на виробництві – від 25 до 35 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Доведення неповнолітнього до стану сп’яніння тягне за собою накладення штрафу від 250 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, метою його прийняття є забезпечення належного рівня здоров’я громадян, у тому числі неповнолітніх, обмеження споживання ними алкогольних напоїв та пива.
Як повідомлялося, Верховна Рада на початку грудня 2011 року прийняла в першому читанні законопроект про посилення відповідальності за реалізацію неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів, яким також пропонується ввести кримінальну відповідальність за такі правопорушення. Зокрема, Кримінальний кодекс пропонується доповнити статтею, відповідно до якої продаж або безкоштовна передача працівником підприємства торгівлі або громадського харчування алкогольних, слабоалкогольних напоїв особі, яка не досягла 18 років, карається штрафом в розмірі від 5 до 10 тис. неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян і виправними роботами від 3 до 6 місяців. Ті самі дії, вчинені працівником підприємства торгівлі або громадського харчування повторно, пропонується карати позбавленням волі строком від 1 до 2 років.
Згідно зі схваленим у першому читанні законопроекту, торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами на заборонених територіях, продаж алкогольних напоїв особам, які не досягли 21 року, а тютюнових виробів – особам, які не досягли 18 років, тягне за собою стягнення штрафу від 3 до 5 тис. неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.
У законопроекті також пропонується встановити, що перераховані вище дії, вчинені особою, з якої протягом року знімалося адміністративне стягнення за такі ж адміністративні порушення, тягне за собою стягнення штрафу від 5 до 10 тис. неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі.