Головна Новини Марина Порошенко у Тернополі виписувала «паспорти» і клеїла фотографії у «Книгу миру»

Марина Порошенко у Тернополі виписувала «паспорти» і клеїла фотографії у «Книгу миру»

20150920_0148Високу гостю приймав Тернопіль у неділю, 20 вересня. Вперше до нас вирішила завітати дружина Президента України Марина Порошенко. Візит її був коротким – усього 45 хвилин, але насиченим. Перша леді представила два благодійні дитячі проекти, якими опікується, виписувала дитячі паспорти, спілкувалася з дорослими, дітьми та журналістами, приймала подарунки. Усе це відбувалося у парку імені Траса Шевченка.20150920_0106

Наше місто для візиту Марина Порошенко обрала не випадково. Вирішила, що саме звідси має розпочинатися її новий проект «Книга миру».

«Тернопіль – особливий край, де багато патріотів і небайдужих людей, – сказала Марина Порошенко. – І ми всі знаємо, що саме в Тернополі на Театральній площі вперше був піднятий жовто-блакитний стяг ще до того, як Україна стала Незалежною. Саме тернопільські студенти першими разом з київськими піднялися на Євромайдан. Звідси були перші добровольці в зону АТО захищати кордони України. Тернопільщина багата Героями. Тому дуже символічно, що саме діти цих Героїв, які захищають Україну першими долучилися до цієї книжки.»

Першу сторінку величезної помаранчевої книги-альбому прикрасили фотографією сім’ї Порошенко. А діти Президента написали там свої побажання миру. А наступні сторінки вже заповнювали світлинами і побажаннями тернопільські діти, батьки яких перебували або перебувають у зоні АТО.

«Книга миру» має на меті об’єднати дітей зі всієї України навколо таких понять, як дружба, любов, мир, – зазначила Марина Порошенко. – На жаль, зараз долі українців розділилися на дві частини: до і після трагічних подій. Книга миру буде об’єднувати в собі фотографії, які відображають дорогі кожному серцю моменти сімейного життя в мирні часи. Впевнена, що ця книга буде своєрідним фотолітописом мирного життя очима наших дітей, а ті оповіді, які вони будуть додавати до фотокарток будуть молитвою за краще майбутнє України. Дуже символічно, що перші сторінки цієї книги заповняться фотокартками тернопільських дітей, батьки яких захищали і захищають Україну. Впевнена, що ці діти, які є нащадками наших Героїв, будуть гідно продовжувати будування європейської країни, у яку ми всі так віримо. Сподіваюся, що в дуже близькому майбутньому ми всі відчуємо, що ми живемо в нашій рідній, найкращій ненці-Україні.»

Після презентації «Книги миру» Перша леді країни оглянула інший всеукраїнський проект, який реалізовується за її підтримки – інтерактивну гру «Місто професій». Під час цієї гри діти можуть ознайомитися з різними професіями, навчитися цінувати працю дорослих, заробити символічні гроші за виконану роботу та витратити їх на солодощі і подарунки. У Тернополі «Місто професій» розгорнулося на території парку Шевченка. Декілька майданчиків з різними професіями й оглянула Марина Порошенко. Після цього відбувся підхід до перси. Журналістам дозволили задати три питання. Один із журналістів поцікавився чи Марина Порошенко повезе «Книгу миру» на Донбас і до Криму, щоб діти з окупованих територій також могли заповнити її.

  • Думаю, що обов’язково повезу її сама, – відповіла Марина Анатоліївна. – Думаю, що для того, щоб охопити дітей з окупованого Криму швидше за все будемо їх шукати в Україні, збирати тільки тих і вже разом тоді робити запис в нашу книгу. Хочу запевнити, що обов’язково діти зі всіх регіонів долучаться до цього проекту, і зможуть вклеїти свої фотографії і записати свої побажання.

Візити осіб такого рівня зазвичай не обходяться без присутності місцевих бізнесменів та політиків. Так, цього разу перед дружиною Президента «засвітилися» кандидат у мери Ігор Вонс, був підприємець Тарас Демкура, родина Чубаків. Останні від свого імені та від благодійного фонду «Подоляни» подарували Першій леді ікону Покрови Божої Матері. А голова облдержадміністрації Степан Барна подарував їй живописну картину та альбом-каталог Віри Стецько «Таїна Пінзеля».