Головна Новини Крадіжка районного маштабу, або як на Кременеччині ведуть бізнес

Крадіжка районного маштабу, або як на Кременеччині ведуть бізнес

S6cePu493CoНаприкінці грудня 2014 року жителів села Комарівка збурило проведення рубки лісу КП Кремліс на околиці села. Сельчани пояснювали це тим, що попередня різка відбувалася яких два роки тому, у лісі уже “дерево дерево доганяє”, а ріжуть, в умовах санітарної різки, дерево добротне, а сухостій, тонкий-покручений стоїть далі.
Райвіділом міліції було відкрите кримінальне провадження по даному факту. Але тоді, внаслідок затягування слідчого процесу (а до справи перейшли аж за три тижні після фіксації злочину), воно стало безперспективним. Разом з тим, у ході слідства, слідчий отримав усі документи, які визначали основні правові засади діяльності КП Кремліс та власності на лісові угіддя. Уже тоді стало зрозуміло, що з документами не все лади, але враховуючи припинення різки, активно на цьому не наполягали. Хоча голова райради Смаглюк А. постійно отримував від нас пропозиції про правового врегулювання даного питання, але не робилося нічого (у чому суть проблеми – нижче).
Близько півтори місяці тому директор Кремлісу Рябокінь бідкався на Правий Сектор та Народну Раду на комісії при РДА по збереженні лісових ресурсів, що не дають рубати ліс, а це таке прибуткове підпріємство для району (зі слів того ж Смаглюка, минулий рік для установи закінчився із прибутком близько одного млн. грн., а до того організація була збитковою). Тобто прощупав грунт і розпочалося.
1 вересня розпочалася нова рубка. Місцеві жителі, організувавшись, прибули на місце рубки та викликали наряд міліції, які зафіксували даний факт. На другий день Рябокінь прибув до райвідділу та представив документи: лісорубний квиток та висновок обласної екології на право продовжувати рубку лісу, яке було припинене взимку. Все законно.
Рубка продовжилася з 8 листопада. Громада зазначила, що відступати не збирається впритул до опору та недопущення різки будь-яким чином. 8 вересня факт різки лісу було внесено у ЄДР кримінальних проваджень, тобто відкрито справу. Сьогодні ми познайомилися із матеріалами кримінального провадження, мова про яке була вище. І ось що виявилося.
КП Кремліс було утворено як підпріємство, під яке мали перейти колишні “колгоспні” ліси. Ідея хороша, адже залишившись нічийними, ліси почали масово вирізатися людьми. Але у даному випадку це набрало вигляду як у державі: за Союзу крали всі, тепер будуть красти вибрані. А все тому, що за більш як за десять років діяльності підріємства воно так і не узаконило права власності на землю під лісовими угіддями. Все це прекрасно характеризує приклад Комаровецьких лісів.
09 листопада 2007 року Будківська С/Р проголосувала рішення № 121 про надання дозволу на право виготовлення технічної документації права власності на землю Кремлісу у розмірі 187 га. Але, у звязку із тим, що дані землі знаходяться за межами населеного пункту, це рішення могло піддатися сумнівам з правової сторони. І тому 29 грудня 2008 року Голова Кременецької РДА Олійник В. видає розпорядження про надання дозволу на виготовлення технічної документації права власності на землю Кремлісу на території ряду сільрад, у тому числі Будківської у розмірі 274 га. Окремо було обумовлено що даний дозвіл діє до 1 грудня 2009 року.
Виходячи з того, що документів на право власності немає, то і Кремліс не зумів скористатися даним правом, а розпорядження голови РДА втратило свою чинність. Головний висновок – дана установа не володіє даними землями, не має навіть права на виготовлення документації. Тобто, всі рубки лісу даним підпріємством є НЕЗАКОННИМИ.
На цей факт неодноразово зверталася увага керівникам районну, але кожен реагував на це по своєму. Голова райради Смаглюк бідкався а що я зроблю, хоча на протязі останніх днів йому наголошували, що відстороненість від вирішення даного питання призведе до соціального вибуху на селі. Голова адміністрації традиційно заявив, що дане питання розгляне юридична служба (типу не знає, який бардак у Кремлісі), а до цього він втручатися не буде. Простіше кажучи, вмив руки. В умовах загострення конфлікту, єдиним посадовцем, який зреагував адекватно, став начальник РВ Галевич В. Хоч комусь дійшло, що “виявляється, що вони взагалі нігде не мають права рубати”. Тому ним було підготовлено подання до Рябоконя із пропозицією припинити рубку лісу в околицях Комарівки до закінчення кримінального провадження. Як зреагує районний лісник буде видно.
Висновок: бардак. Установа не має жодних прав не землю під лісовими угіддями, якимось чином виробляє право на рубку, рубає і продає. Районна влада про це знає і потурає. І цілком очевидно, що якби не ситуація у Комарівці, коли громада стала на захист свої прав, це питання засіло б глибоко у таємниці а дерибан у нічийному лісі продовжувався б і далі.
Напрошується нехороший висновок: очевидно всі районні керівники мають завжди із цього якиїсь куш, внаслідок чого і ігноруються звернення жителів краю щодо такої “цікавої” діяльності Кремлісу.