Головна Новини “Коментарі” поставили Хоптяна на 10 місце серед губернаторів

“Коментарі” поставили Хоптяна на 10 місце серед губернаторів

Лідерами за підсумками року стали Київщина, Волинь та Івано-Франківщина. А в трійці аутсайдерів опинилися Луганщина, Чернігівщина і Крим

У порівнянні з попереднім рейтингом («Коментарі» № 46 (289) від 2 грудня 2011 року) істотно змінилися позиції багатьох губернаторів. Сталося це не тому, що якимось керівникам вдалося домогтися видатних успіхів, а головним чином через помітне погіршення соціально-економічної ситуації в ряді регіонів протягом останнього кварталу минулого року. Особливо небезпечно те, що ці негативні тенденції перекочували в новий рік.

Наприклад, приріст промислової продукції (вимірюваний в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року) у січні-вересні склав в цілому по країні 9,3%, проте вже в жовтні – тільки 4,7%, в листопаді скоротився до 3,8%, а в грудні замість приросту спостерігався вже спад на 0,5%. Відповідно зросла і кількість регіонів, в яких спостерігається спад промислового виробництва: у січні-вересні їх було п’ять, в жовтні стало сім, в листопаді – десять, а в грудні – вже 15. У січні 2012 року в цілому по країні було зафіксовано слабкий приріст промвиробництва – на 2%, проте при цьому в 11 регіонах тривало падіння.

Ще більшу тривогу викликає зростання безробіття. Якщо за перші три квартали минулого року чисельність штатних працівників (Держстат веде підрахунок по підприємствам, установам, організаціям та їх відокремленим підрозділам, які мають не менше десяти найманих працівників) зменшилася на 11,4 тис., Або на 0,11%, то протягом четвертого кварталу вона скоротилася ще на 226,9 тис., або на 2,15%. Сумарна втрата штатних працівників за рік склала 238,3 тис., Що приблизно дорівнює населенню таких міст, як Кіровоград і Івано-Франківськ. І якщо за січень-вересень допустили скорочення чисельності штатних працівників 14 регіонів, то за підсумками року – 26 регіонів з 27.

У такій ситуації вгору за рейтинговою шкалою перемістилися ті губернатори, які в четвертому кварталі допустили найменше провалів.“Коментарі”