Головна Новини Кіно подорожчає через маркування

Кіно подорожчає через маркування

кіно

кіноПри введення обов’язкового маркування телекомунікаційної продукції погіршитися її конкуренто-спроможність на ринку України, впаде обсяг імпорту, збільшиться собівартість товарів, а також істотно збільшаться обсяги нелегально ввезеної продукції. Про це сьогодні під час круглого столу повідомив керівник відділу логістики Samsung Electronics Ukraine Андрій Бугай, повідомляє РБК

“Думка суб’єктів ринку, до чого призведе маркування, наступна. Вона погіршить конкурентоспроможність продукції на ринку України, яка офіційно ввезена, за рахунок того, що збільшиться собівартість продукції, тобто необхідно буде платити за марку, за роботу з розпакування продукції і, в результаті, додаткова вартість буде платитися кінцевими споживачами. За рахунок цього схеми нелегального ввезення продукції на територію України стануть привабливішими. Також є ризик легалізації реалізації неофіційно ввезеної продукції за рахунок того, що ці марки можуть дублюватися або бути витончені. Відповідно, знизяться обсяги імпорту, знизяться обсяги митних платежів і т.д. За рахунок марки неможливо збільшити контроль ввезення продукції, неможливо контролювати реалізацію та експлуатацію… Мобільні телефони, які входять зараз на ринок, в основному, “білі”, але при введенні цієї марки буде зворотний ефект, у бік чорного бізнесу” – заявив Бугай.

Також учасник ринку зазначив, що законодавством не передбачено, з чого складається вартість облікової марки, яка становить 5,04 грн.

“Вартість однієї облікової марки становить 5,04 грн, але законом не визначено з чого складається ця вартість. Також законодавством не визначено, хто буде друкувати ці марки, як будуть використовуватися ці гроші. Наприклад, ринок продажу мобільних телефонів в Україні сьогодні становить 12 млн штук на рік, відповідно, за марки треба заплатити 60 млн грн на рік і яким чином будуть використані державою ці гроші – ніде не сказано” , – повідомив Бугай.