Головна Новини Храм преподобного капелана УПА відкриють в рідному селі

Храм преподобного капелана УПА відкриють в рідному селі

Амфілохій

АмфілохійЦерква з’являється не зі стін чи фундаменту, а з молитви. Саме молитвою, хресною ходою та службою благословили початок будівництва храму преподобного Амфілохія у його рідному селі Мала Іловиця, що на Шумщині. Освячений камінь з Дівочої гори та дерев’яний хрест стали початком забудови. За кілька метрів від будинку, де колись жив Святий та мріяв збудувати храм, аж тепер – рівно через 40 років, як і заповідав, церква таки з’явиться, передає ІНТБ

Отець Нестор, Єпископ Тернопільсько-Бучацький: «Ми виконуємо заповіт отця Амфілохія, який хотів побудувати храм, але йому не давали це зробити. І розуміючи, що це не вдасться за його життя, але надіючись і вірячи в те, що господня молитва сильніша за будь-які перешкоди, преподобний, знаючи, що рано чи пізно прийде цей день, сказав, що «мене не буде, але на цьому місці буде храм».

Отець Андрій, місцевий священик, розповідає, що служить на рідній землі святого вже 8 років. Громада постійно пам’ятає про свого земляка-чудотворця, тому до будівництва храму, а згодом і монастиря готові долучитись.

Отець Андрій, сільський священик: «Мені потрібно було 7 років для того, щоб дійсно пройти цей шлях і пізнати, що дійсно на цьому місці є воля Божа і молитовний покров Амфілохія. І зараз я стараюся, і сім’ю свою, і своїх парафіян прилучати до того, щоби ця пам’ять шанувалася».

Святий Амфілохій, заступник вояків УПА та цілитель тіл та душ, канонізований Московським патріархатом. Проте це не стане причиною конфліктів з українськими православними. Депутат Тернопільської обласної ради Степан Барна, каже, що у цьому випадку головне, аби про ім’я преподобного знало якомога більше віруючих.

Степан Барна, депутат облради: «Сьогодні про нього дійсно говорять багато всюди – говорять у Росії, в цілому православному світі. Але мало говорять у нас, тут – на Волині, Галичині, в Україні. Але він зробив усе для того, аби увіковічнити історію українського православ’я, українського християнства».

Святий Амфілохій, або Йосип Головатюк, ще за радянських часів приймав по кілька сотень віруючих, яких зціляв від фізичних та духовних недуг. Попри переслідування та тортури, ніколи не залишав свою справу. Ще за життя мріяв про будівництво храму у своєму рідному селі. Проте розуміючи, що влада такої можливості не дасть, заповів збудувати церкву через 40 років.

Нагадаємо, що в цьому році на Різдвяній службі в Почаївській лаврі, Президент отримав у подарунок ікону преподобного Амфілохія.